Betegségek lelki okai

betegségek lelki okai Forrás: Getty Images
A test súlyos betegsége kihat a lélekre, és ez fordítva is igaz lehet. Lássuk, mik lehetnek a betegségek lelki okai.

Ép testben ép lélek, tartja a mondás. De mi van akkor, ha a lelkünk „nem teljesen ép”? Vagyis ha úgy érezzük, a minket sújtó stressz, szorongás, elfojtott érzelem, ki nem mondott szó, szomorúság vagy depresszió már testi tüneteket okoz. Rosszabb esetben ezek komolyabb betegségekkel is összefüggésbe hozhatók, de persze, ki szeretné egyből a legrosszabb forgatókönyvet olvasni? Kényelmesebb azt mantrázni, hogy találunk jobb bébiszittert, kevesebb lesz a munka, idővel minden könnyebben megy majd. A valóságban viszont görgetjük magunk előtt a problémákat, még többet stresszelünk, szorongunk, tovább fokozva annak kockázatát, hogy testi tüneteink is legyenek. Fejfájás, hányinger, erőtlenség… Ismerős neked is? Akkor jobb, ha együtt átfutjuk, hogy is jutunk el ide, és mik lehetnek az egyes, sokakat érintő betegségek lelki okai?

Pszichoszomatikus betegségek: amikor lelki ok áll a háttérben

Ha hallottad már ezt a kifejezést, akkor összepasszinthattad magadban, hogy a pszichoszomatikus betegség olyasmi lehet, amikor a test és a lélek valahogy máshogy kezd együtt rezonálni, kölcsönhatásuk megváltozik. Ennek jelei pedig a testen belül bárhol megnyilvánulhatnak, valamiféle egészségügyi panasz formájában. Stresszbetegségeknek is nevezik ezeket a problémákat, és nem véletlenül: a stressz az egyik olyan tényező, amely hatást gyakorolhat a lelkünkre, és ennek szép lassan az egészségi állapotunkra is kihatása lehet.

A betegségek lelki okai közt gyakran kiemelik a stresszt, illetve a krónikus stressz borzasztó káros hatásait a testre. Ezek közé tartozik a fejfájás, a migrén, a hasmenés, de okozhat étvágytalanságot, evészavarokat, hasfájást, alvászavarokat is. Ezért van az, hogy bármilyen fáradtak is vagyunk, nem tudunk elaludni stresszesen. Ezen kívül fontos, hogy az immunrendszert is gyengítheti. Szóval úgy képzeld el, mintha a stressz ugródeszkát kínálna a kórokozóknak, amelyek így még nagyobbat tudnak csobbanni a szervezetedben.

A szorongás és a tartós levertség, illetve a depresszió is sokakat érint, és igen, ezekkel is párosulhat néhány testi tünet. A szorongással gyakran jár együtt hányinger, légszomj, fáradtságérzet vagy enyhe szédülés. Míg a depresszióban szenvedőknél nem ritkák a hát- és fejfájás, az ízületi fájdalmak és az emésztési panaszok sem.

A szorongás és a depresszió a refluxszal is összefügghet

Egy 2018-as kutatás is mutatott összefüggést a reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) és a szorongás, illetve a depresszió között. A tudósok több mint 19 000 alany adatainak tanulmányozása után arra jöttek rá, hogy a refluxosok körében magasabb arányban fordult elő szorongás vagy depresszió, mint a „nem refluxosoknál”. Hogy itt melyik az ok és melyik a következmény, azon valószínű, hogy még a tudósok is vitatkoznak. De egy dolog biztosnak látszik a kutatók szerint: a lelki problémák és a reflux közt fennálló összefüggés.

Betegségek lelki okai: 10 diagnózis, és ami a háttérben állhat

Az interneten számos helyen lehet arról olvasni, hogy milyen betegség mögött milyen lelki probléma állhat. Az alábbiakat azért senki ne vegye szentírásnak, és nem is akarunk belebeszélni senkibe pszichés gondokat, de átfuttatni azért ér magunkon ezeket az infókat.

Szívbetegség: Az öröm hiánya. A problémák kezelése haragból, nem szeretetből történik. Cukorbetegség: Vágyakozás arra, ami lehetett volna. Az életből kiveszett minden édes íz. Gyomor- és bélproblémák: Félelem az új dolgoktól, azok befogadásának, „megemésztésének” a képtelensége.
Meddőség: Tudattalan szorongás a szülői szereptől, gyermekkori traumák, anyai mintával kapcsolatos problémák.
Bőrbetegségek: Szorongás, félelem, fenyegetettség érzése.
Migrén: Nem szeretjük, ha mások irányítanak. Ellenállás az élet áramlásával szemben. Szexuális félelmek.
Asztma: Feloldatlan bűntudat. Elfojtott szerelem, elfojtott sírás, önmagunk elfojtása.
Lábfájás: Félelem a jövőtől, attól, hogy nem tudjuk „tovább cipelni” a dolgokat.
Ciszták, csomók a mellben: Mindenki mást előtérbe helyezünk, túlságosan védelmezzük a szeretteinket, túl anyáskodók vagy túl uralkodók vagyunk.
Pajzsmirigybetegség: Soha nem tehetjük azt, amit szeretnénk. Mikor leszünk már végre mi az elsők a saját listánkon?

Forrás1
Forrás2

Forrás3
Forrás4
Forrás5

Az ismert emberek között is van, aki mentális problémákkal küzd. Mutatjuk a leni galériánkban!