Te tényleg futsz? Hogyhogy nem vagy vékony?!

futás,vékony futó,duci futó Forrás: Getty Images
A futás nemcsak azoké, akiknek futóalkata van. Ezt már nagyon sokan bizonyították szerte a világban. Pocakos ultrafutók, nagyfenekű félmaratonisták, rövidlábú hosszútávfutók… ott vannak mindenhol. Oké, nem az elitben, és végképp nem a világcsúcstartók között, de a mindennapokban, a nemzetközi futóközösségben igen, és ez így van jól.

Nem kell messzire mennem, ha olyan példát szeretnék hozni, hogy valaki kitartóan fut több, mint tíz éve, mégsincs atléta külseje. Elég, ha belenézek a tükörbe. Rövid a lábam, széles a csípőm, nagy a mellem, és igen, mondhatni azt is, hogy gömbölyded az alakom. Viszont fitt vagyok, mert futok, és bírok szuflával akár egy félmaratont is. És szerintem ebben nincs semmilyen ellentmondás.

Néha látom az embereken, főleg azokon, akik soha sem futnak, hogy meglepődnek azon, hogy ha évente 1000 km-t futok, hogy lehet, hogy nem vagyok sokkal vékonyabb. Ennek elég prózai magyarázata van: szeretek enni, és bár a futás fantasztikus kalóriaégető sport, a számok kegyetlen dolgok, és ha több a bevitt kalória, mint a „lefutott”, akkor nincsenek csodák. De amikor futok, erre nem is gondolok. Nem azért futok, hogy mindenáron lefogyjak, nem azt számolgatom futás közben, hogy ez a táv és idő mire lesz elég (na jó, néha számolgatom, de nem ez a jellemző). Sokkal inkább azért megyek ki minden alkalommal, hogy jobban érezzem magam, és élvezzem azokat a csodálatos előnyöket, amelyeket a futástól kapok. És igen, ennek része az is, hogy „vissza tudok vele csinálni” egy fél tábla csokit. Biztosan sokkal kövérebb lennék, ha egyáltalán nem futnék, ebbe bele se akarok gondolni. De a futás sokkal többről szól és többet ad, mint a kalóriaégetés. A futás szabadság, és ebbe a szabadságba az is beletartozik, hogy annak is szabad futni, aki nem erre született.

Nyilván nem szerencsés jelentős súlytöbblettel futni, én is érzem, amikor kicsit elszalad velem a ló, hogy ez így már nem oké. Aki rendszeresen fut, az tapasztalataim szerint egy futás alkalmával tökéletesen fel tudja mérni, az adott pillanatban milyen állapotban van a teste. És a pluszkilók elég markánsan lassítják az embert, az nem vitás, főleg az emelkedőn. De nem állítják meg.

A cikk ide kattintva folytatódik: