JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Miért kerülje a család a hosszú, habos fürdőket? Ezt javasolja a gyógyszerész édesanya

Borítókép: Miért kerülje a család a hosszú, habos fürdőket? Ezt javasolja a gyógyszerész édesanya Forrás: Getty Images
Az ősz és a tél beálltával többen vesznek hosszú kádfürdőt, akár kikapcsolódás gyanánt is. De akár a gyerekeinket is több ideig hagyjuk habos fürdőzni. Pedig nem feltétlenül tesznek jót a bőrünknek a forró, habos, hosszú ideig tartó fürdők.

A különböző fürdőszerek, mint a tusfürdők, habfürdők, babafürdetők tisztító hatásukat az úgynevezett tenzideknek köszönhetik, ezek képesek eltávolítani a bőrfelszínről a zsíros szennyeződéseket. Több fajtájuk van. Vannak olyanok, amelyek gyengédebben tisztítanak, kevésbé habzanak, jobban tolerálhatók a bőr számára (decyl glucoside, cocos glucoside, suctose cocoat) és vannak olyanok, amelyek intenzívebben tisztítanak, szuper habos fürdőt lehet velük készíteni (sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES), sodium dodecyl sulfate, szappansók), viszont nagyon gyakran okoznak irritációt, mert kölcsönhatásba léphetnek a bőr fehérjéivel. Túlzásba vitt használatukkal pedig képesek megbontani a bőr saját védő lipidrétegét, gyengítve ezzel védőfunkciójukat. Ennek hatására kiszárad a bőr, irritáció és gyulladás léphet fel. Babák és gyermekek esetén még gyakrabban okozhatnak problémát, hiszen az ő bőrük vékonyabb, kevésbé ellenálló a felnőttekéhez képest.

Bár nyilvánvaló, hogy az intenzív tisztító képességű és jól habzó tenzidek sokszor kedvezőtlenül hatnak a bőr számára, a kozmetikumok egy jelentős részében megtalálhatók ezek az anyagok.

Miért használja mégis a kozmetikai ipar szívesen ezeket a tenzideket?

Mert nagy mennyiségen elérhetők és olcsók. E mellet úgy gondolom azért is, mert a legtöbb ember számára csábító a habos fürdő, hiszen sokunkban az van kódolva, hogy ha habzik valami, akkor tisztít igazán. Hát, ez szerencsére nem így van. Jó hír, hogy az átlagos, mindennapi életünk során felszedett piszkot a gyengéden tisztító és alig habzó tenzid tartalmú fürdőszerek is képesek eltávolítani.

Mit javasol a gyógyszerész?

  • Kerüld az erős tisztító hatású tenzideket (sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES), sodium dodecyl sulfate, szappansók) tartalmazó kozmetikumokat! Az arcbőr, a teljes test és az intim területek tisztítására is érdemes valamilyen kímélő, bőr azonos, savas ph-val rendelkező lemosót, mosakodó készítményt választani. A natúrkozmetikum gyártók figyelnek erre. Ha biztosra szeretnél menni, válassz valódi natúrkozmetikumot.
  • A szappanok napjainkban nagyon divatosak, mert környezetbarát módon csomagolhatók. Bőrünk tisztítására azonban nem a legjobb választás, mert lúgos kémhatásúak, így eltolhatják a bőr normál, savas ph-ját befolyásolva ezzel a védelmi funkcióját.
  • Hosszú, habos fürdőzések helyett végy egy gyors langyos zuhanyt. Zuhanyzás után pedig puha törölközővel itasd fel a vizet a bőrödről, soha ne dörzsöld
  • Ha mindenképp kádban szeretnél fürdőzni, akkor használj fürdőolajat vagy fürdősót.
Hol érheted el a szerzőt?

Weboldalamon és közösségi oldalaimon (Facebookon és Instagramon) további hasznos információkat találsz.

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor várom üzeneted Instagramon vagy emailben: [email protected]

Galériánkban a téli hidratálás szuperhősei jönnek