Nem kell búcsút intened minden sajtnak, ha laktózintoleranciád van: 5 sajtféle, amit bátran fogyaszthatsz!

Borítókép: Nem kell búcsút intened minden sajtnak, ha laktózintoleranciád van: 5 sajtféle, amit bátran fogyaszthatsz! Forrás: Getty Images/nicoletaionescu
Sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint a laktózintoleranciával küzdők számára minden tejtermék fogyasztása szigorúan tilos, hiszen mindegyik tartalmaz tejcukrot. Így kerültek tiltólistára a sajtok is. Ám szerencsére ma már tudjuk, hogy nem mindegyik sajtfélét kell kiiktatni az étrendünkből. Mutatunk 5 típust, melyeket bátran fogyaszthatsz, akkor is, ha laktózintoleranciád van!

Mi a laktózintolerancia?

A laktózintoleranciát, azaz a tejcukor-érzékenységet sokan összetévesztik a tejfehérje-érzékenységgel, pedig a kettő teljesen más típusú emésztési problémát takar. Az is gyakori, hogy az intoleranciát mossák egybe az allergiával. Ám míg az allergia egy immunválasz, az immunrendszert érinti, addig az intoleranciáért bizonyos fajta emésztőenzimek felelősek. Az ételallergia számtalan ételfajta fogyasztásánál kialakulhat, a legtipikusabb allergének: a mogyoró és más magvak, a tej, a tenger gyümölcsei, a tojás. Ételérzékenység pedig bizonyos összetevőknél szokott fellépni: a laktóz például megtalálható a legtöbb tejtermékben; glutén pedig nem csak a búzakészítményekben van, de az árpában, rozsban is.

A laktózintolerancia egy érzékenység, amelyet egy enzim hiánya okoz. A különböző tejtermékek természetes formában tartalmaznak tejcukrot, amit a laktáz nevű enzim alakít át felszívódó, egyszerű cukrokká; glükózzá és galaktózzá. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya az, ami kiváltja a laktózintoleranciát, ezért tejtermékek fogyasztása után (az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az enzimtermelés szintjétől függően) különböző panaszok léphetnek fel.

A laktózintoleranciának számtalan kellemetlen tünete van, a laktóztartalmú ételek elfogyasztása után kellemetlen alhasi panaszok(például gyomorgörcs, puffadás, hasmenés) jelentkezhetnek, és ha az étrendünkből nem iktatjuk ki a problémát kiváltó ételeket, hosszú távon bőrproblémákkal, bőrirritációval, krónikus fáradtsággal, fejfájással és akár alvászavarokkal is számolnunk kell.

Forrás: Getty Images/LumenSt
A laktózérzékenyek számára egy pohár tej elfogyasztása is kellemetlen tüneteket okoz.

Mit ehet, aki laktózintoleranciában szenved?

Sajnos az elsődleges laktózintolerancia (amikor az intolerancia hátterében genetikai okok állnak) nem gyógyítható. Egyénenként változik, hogy milyen mértékben képes a szervezet tolerálni a laktózt, de mindenképpen kerülni kell a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket.

Szerencsére, a tudomány fejlődésének köszönhetően ma már azoknak sem kell lemondaniuk a tejtermékekről, akiknek tejcukor-érzékenysége van, mivel létezik szájon át bevehető laktáz-enzim tartalmú gyógyszer, ami mesterségesen pótolja az emésztéshez szükséges enzimet.

Ugyanakkor vannak olyan ételek is, melyeket a laktózintoleranciával küzdők is fogyaszthatnak, holott a tejtermék kategóriába tartoznak. Mint például a sajtok.

5 sajtféle, amit laktózintoleranciával is fogyaszthatsz

A sajtimádók számára jó hír, hogy bizonyos típusú sajtokat még akkor is fogyaszthatnak –persze mértékkel -, ha laktózintoleranciájuk van. A szakértők szerint egy igazán fontos szabály van: minél frissebb és minél kevésbé érlelt egy sajt, annál több benne a laktóz. Így a tejcukor-érzékenyek jó, ha kerülik az olyan krémes, lágy sajtokat, mint a ricotta vagy a mozzarella. Ellenben a hosszú érlelésű sajtok többségét bátran fogyaszthatják!

Steve Carper, laktózintolerancia szakértő, a Milk is not for every body: Living with lactose intolerance” című könyv szerzője szerint 9 olyan sajt típus van, ami kevesebb, mint 5 gramm cukrot tartalmaz adagonként, a laktóztartalma pedig 2-3% alatt van. Összehasonlításul: a teljes tej laktóztartalma 4.8 %, az érzékeny emésztőrendszer ezt a mennyiséget már nem viseli el és komoly tünetekkel reagál.

Forrás: Pixabay/Jill Wellington
A laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a sajtokról!

Ha kíváncsi vagy, melyik az az 5 sajtféle, amit akkor is bátran fogyaszthatsz, ha laktózintoleranciád van, kattints a galériára!