Hallottál már a P-vitaminról? 7 egészségügyi előnye, amiről lehet, nem is tudtál!
A gyümölcsökben, zöldségekben, teában, kakaóban és borban többféle flavonoid található. Bizonyos élelmiszerek színét adják, védelmet nyújtanak a növényeknek az ultraibolya (UV) sugarak és fertőzések ellen, és egészségügyi előnyökkel járhatnak.
A flavonoidok típusai és táplálékforrásai
A flavonoidok, más néven bioflavonoidok, a polifenol növényi vegyületek családja, amely hat alosztályba tartozik. Jelenleg több mint 6000 flavonoid ismert. Amikor a tudósok 1930-ban először kivonták a narancsból, egy új típusú vitaminnak gondolták, ezért P-vitaminnak nevezték el. Ezt a nevet már nem használják, mivel a flavonoidok nem vitaminok. A növényekben azért léteznek, hogy megakadályozzák a fertőzést, védenek a napsütéstől és a környezeti hatásoktól, és vonzzák a rovarokat a beporzáshoz. Sok mély színű gyümölcs és zöldség színéért is felelősek, mint például a bogyós gyümölcsök, a cseresznye és a paradicsom.
Egészségügyi előnyök
Úgy gondolják, hogy a flavonoidok számos egészségügyi előnyt kínálnak, és segítenek megelőzni a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és egyéb egészségügyi problémákat.
A flavonoidok talán legjobban tanulmányozott funkciója az, hogy antioxidánsként működnek. Kimutatták, hogy csökkentik a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák képződését, amelyek sejtkárosodáshoz és betegségekhez vezethetnek.
Kémcsöves kontra humán vizsgálatok
A flavonoidok előnyeivel kapcsolatos legtöbb kutatást kémcsövekben végezték. Így a flavonoidok aktivitása a szervezetben nem teljesen ismert. Általában úgy gondolják, hogy rosszul szívódnak fel, és nem túl hozzáférhetők biológiailag. Egyrészt úgy tűnik, hogy az anyagcsere nagymértékben befolyásolja a flavonoidok biohasznosulását a szervezetben és gyorsan ki is ürülhetnek.
A flavonoidok fogyasztása során metabolitoknak nevezett vegyületekké bomlanak le. Ezen metabolitok némelyike hasonló tulajdonságokat mutathat, mint a flavonoid, amelyből származtak, mások azonban nem. Sőt, a tanulmányok azt sugallják, hogy a flavonoidok szénhidrátokkal, fehérjékkel vagy zsírokkal együtt történő fogyasztása befolyásolhatja azok biológiai hozzáférhetőségét és felszívódását. Ezeket a tényezőket a bélbaktériumok összetétele is befolyásolja. Ezért nehéz meghatározni, hogy egy adott flavonoid hogyan és milyen hatással van az emberi egészségre.