Nincs mese, még több almát és színes gyümölcsöt kell enned

alma,betegség Forrás: Getty Images
Minél színesebb, annál jobb - mostantól ez legyen a jelszavad, ha feltöltöd a hűtőt gyömölcsökkel. A színes finomságok ugyanis nem egyszerűen csak egészségesek, de a rákos megbetegedések ellen is kiválóak!

Ez a cikk a runnersworld.hu-n jelent meg először.

"Minden nap egy alma az orvost távol tartja" - hangzik a mondás, és nem is véletlenül. Most az ausztrál Edith Cowan Egyetem végzett kutatást a témában, és felfedezték, hogy a flavonoidokban gazdag étrend nemcsak a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét csökkenti, de a rák elleni harcban is kiváló fegyver. A kutatásban a szakértők 53 ezer dán adatait vették górcső alá a Danish Diet, Cancer and Health nevű, 23 éven keresztül zajló felmérésből.

Azoknál, akiknél naponta legalább 500 mg flavonoid bekerült a szervezetbe, ritkábban fordult elő rákos megbetegedés vagy szívproblémák. A kutatók szerint a flavonoidok változatos ételekből való bevitele a kulcs. Egy alma, narancs, tea, brokkoli és egy maroknyi bogyós gyümölcs már épp elég ahhoz, hogy ez a mennyiségű flavonoidbevitel meglegyen, és érvényesüljön a betegségmegelőző hatás.

alma,rák
Forrás: GettyImages
Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok egy gyógyhatású vegyületcsoport, amit Szent-Györgyi Albert fedezett fel 1930-ban. Ő derítette ki, hogy ha flavonoidokat C-vitaminnal kombinálják, akkor erős érfalvédő hatásuk lesz. A flavonoidok az antioxidáns tartalmuk miatt is kiemelten fontosak, többnyire a színes gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak meg.

A kutatás egyik érdekessége az volt, hogy az erős dohányosoknál, illetve azoknál, akik legalább napi két alkalommal fogyasztottak alkoholt, sokkal jobban érvényesült a flavonoidok bevezetése az étrendbe. A rendszeres dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás ugyanis nem csak a rákos megbetegedések esélyét növeli, de gyulladásokat és magas vérnyomást is okozhat. Ez viszont ellensúlyozható a flavonoidokkal, ám a szakértők szerint nem ellensúlyozni kell a dolgokat, hanem tenni azért, hogy megszabaduljunk a káros szenvedélyeinktől.

Az még mindig nem tisztázott, hogy a flavonoidok pontosan hogyan segítik a betegségek visszaszorítását, de valószínűleg a dolog hátterében a bennük lévő gyulladáscsökkentő antioxidánsok állnak.

Szóval nincs kifogás, tessék több színes zöldséget és gyümölcsöt enni!