A hasi elhízás és a zsigeri zsír kialakulásának 4 fő oka: 6 tipp, amivel megelőzheted a bajt

Borítókép: A hasi elhízás és a zsigeri zsír kialakulásának 4 fő oka: 6 tipp, amivel megelőzheted a bajt Forrás: Getty Images/sukanya sitthikongsak
A hasi elhízás napjaink egyik leggyakoribb társadalmi problémája, és sokakat érint világszerte. De miért alakul ki, és hogyan lehet megelőzni? Bemutatjuk a hasi elhízás négy fő okát és megoldásokat kínálunk a megelőzésére!

Mi okozza a hasi elhízást?

A hasi elhízás fő oka több tényezőre vezethető vissza. Az egyik ilyen tényező a genetika. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a genetikai hajlam jelentős szerepet játszik az elhízás kialakulásában, különösen a hasi területen. Ha családtagjaid túlsúlyosak vagy elhízottak, akkor nagyobb eséllyel alakul ki hasi elhízás nálad is.

A második ok a helytelen étrend és a túlzott kalóriabevitel. Ha rendszeresen fogyasztasz zsíros ételeket, cukros italokat és magas kalóriatartalmú ételeket, akkor könnyen elhízhatsz, különösen a hasi területen. Az ilyen ételek ugyanis gyorsan felhalmozódnak a test zsírpárnáiban, és hozzájárulnak a hasi elhízáshoz.

A harmadik ok a fizikai inaktivitás és az ülő életmód. Ha nem mozogsz eleget, és nagy részét az életednek ülve töltöd, akkor nagyobb az esélye a hasi elhízás kialakulásának. A testmozgás hiánya csökkenti az anyagcserét és rontja a zsírégetést, ami hozzájárul a hasi zsírpárnák felhalmozódásához.

A negyedik ok a stressz. A stressz hormonokat szabadít fel a szervezetben, amelyek hozzájárulhatnak a hasi zsírpárnák kialakulásához. Ha folyamatosan stresszes életet élsz, akkor nagyobb a valószínűsége a hasi elhízásnak.

Forrás: Unsplash/Fuu J
A hasi elhízás sokakat érint, és igen komoly egészségügyi problémákat okoz.

Az elhízás egészségügyi kockázatai

Az elhízás számos egészségügyi kockázattal jár. A hasi elhízás különösen veszélyes, mivel a zsírpárnák a belső szerveket is körülveszik. Ez az ún. viszcerális vagy zsigeri zsír, amely sokkal károsabb, mint a bőr alatti zsírszövet. Az alábbiakban felsorolunk néhány egészségügyi problémát, amelyeket a hasi elhízás okozhat:

Szív- és érrendszeri betegségek: A hasi zsírpárnák növelik a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

2-es típusú cukorbetegség: A hasi elhízás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával.

Koleszterinszint emelkedése: A hasi elhízás növeli a koleszterinszintet, ami szívbetegségekhez vezethet.

Alvási apnoe: Az elhízás és különösen a hasi elhízás növeli az alvási apnoe kialakulásának kockázatát, ami légzési problémákat okozhat.

Hogyan lehet megelőzni a hasi elhízást?

A hasi elhízás megelőzésének számos módja van. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabbakat: