Az orgazmus pozitív hatásai: te tudtad ezt az 5 dolgot?

Borítókép: Az orgazmus pozitív hatásai: te tudtad ezt az 5 dolgot? Forrás: Getty Images (ChristopherBernard)
A hormonjaidat, az alvásodat, a medencefenék izmait és még sok mást is befolyásolhat: lássuk, melyek az orgazmus pozitív hatásai.

Azon kívül, hogy szuper érzés, számos olyan hatással is lehet a testedre, amelyeket érdemes sorra venni – lássuk hát, melyek az orgazmus pozitív hatásai, vagyis ezek közül a szuper hatások közül is a legfontosabbak.

Az orgazmus pozitív hatásai: 5 dolog, amit ennek köszönhetsz

1. Jobb lesz a hangulatod. Már biztosan érezted néhányszor (reméljük, jó sokszor), hogy sokkal lazább és vidámabb vagy egy-egy jó szeretkezés után. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a kielégülés hatására „feel good” hormonok áradata szabadul fel a véráramban, amitől boldogabbnak, nyugodtabbnak és kevésbé stresszesnek érezheted magad. Azt viszont sajnos nem lehet megjósolni, hogy ez a szuper hatás meddig tart. Lehet, hogy csak pár percig, de jó esetben ennél sokkal tovább élvezheted a rózsaszín „happy” hangulatot.

Milyen hormonokat szabadít fel az orgazmus?

A szeretetet és kötődést erősítő oxitocint és a prolaktint, aminek a kötődésben és a kielégülésben is van szerepe. Ezen kívül az eufóriaérzetért felelős endorfinok és a hangulat-, étvágy- és alvásszabályozásban is szerepet játszó szerotonin is felszabadulhat az orgazmusnak köszönhetően.

2. Felfedezed a tested, jobban megismered magad. Az orgazmus segít kapcsolatot kialakítani a saját testeddel, különösen akkor, ha rendszeresen foglalkozol a saját élvezeteddel és egyedül is képes vagy eljutni a csúcsra. Természetesen akkor sincs semmi baj, ha ez nem sikerül, vagy ritkán jön össze. Ne az eredményre koncentrálj, hanem a megtett útra figyelj – fogd fel játéknak, izgalmas felfedezésnek ezt a kísérletezést, amiből sokat tanulhatsz magadról és arról, neked mi a jó.

3. Az orgazmus pozitív hatása: erősíti a kapcsolatodat. Az egyik legfontosabb és legszuperebb hatás kétségkívül az, amit az orgazmus a párkapcsolatoddal tehet. A közös csúcsra jutások ugyanis a fent már emlegetett, kötődést elősegítő oxitocinnak és prolaktinnak köszönhetően erősíthetik a köztetek lévő köteléket, derül ki egy 2016-os tanulmányból.

Mi van, ha nincs orgazmusod a pároddal?

A szakemberek szerint ez sem a világ vége, ettől még lehet erős és stabil a kapcsolatotok. De ha van, az nemcsak azért jó, mert nagyobb valószínűséggel fogsz újra vágyni az együttlétekre, és emiatt a kapcsolatba is többet tehetsz bele, hanem mert nagyobb önbizalommal és elégedettséggel is eltölthet titeket, hogy képesek vagytok kielégíteni egymást.

4. Javíthatja az alvást. Sokan érzik ezt a kellemes „mellékhatást”, ezért a szakemberek szerint is érdemes lehet az alvás előtti rituálé részévé tenni egy jó szerelmeskedést. Az viszont egyelőre a tudósoknak sem világos, hogy az orgazmus pozitív hatásai közt miért szerepel az is, hogy álmosabbá tesz, de valószínűleg ennek is a hormonokhoz lehet köze.

5. A medencefenék izmaira is hatással lehet. Mivel az orgazmus egy izomösszehúzódásokból álló sorozat, segíthet fenntartani vagy megerősíteni a medencefeneket. Sőt, mivel az orgazmusok ugyanazokat az izmokat dolgoztatják meg, mint a Kegel-gyakorlatok. És mert így javulhat annak a területnek a véráramlása, az izmok erősebbek, a medencefenék területe pedig összességében egészségesebb lehet. Ha pedig fájdalmat érzel, például menstruáció előtti görcsöket, jó, ha tudod, hogy az orgazmus során felszabaduló oxitocin és az endorfinok sokaknál természetes fájdalomcsillapítóként is hatnak.

Forrás

Galériánkban garantált orgazmust okozó pózokról olvashattok!