Olcsó és egészséges? Igen!

Borítókép: Olcsó és egészséges? Igen!
Íme öt étel, amely sem a gyomrodat, sem a pénztárcádat nem terheli meg.

Hol vannak már az egészséges életmódra vonatkozó újévi ígéretek vagy a nagy tavaszi méregtelenítő tervek? Általában hatalmas lelkesedéssel vetjük bele magunkat az életmódváltásba, de néhány nap után rendszerint kudarcba fulladnak a próbálkozások.



Fotó: 500px.com/klangwelt

Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: nem véletlenül hangoztatják a szakemberek, hogy minden változtatást csak szép lassan, apránként szabad véghezvinni, különben hamar feladjuk a küzdelmet.

Érdemes ezért csak minimális módosításokat végrehajtani az étrendünkben, aztán apránként szigorítani, még végül tökélyre fejlesztjük a táplálkozási szokásainkat. Most bemutatunk öt olyan ételt, amelyek szuperegészségesek, és még a pénztárcánkat sem terhelik meg.

1. Szardínia
: Rendkívül gazdag D-vitaminban, amely segíti a kalcium beépülését a csontokba, és a legújabb kutatások szerint a daganatos betegségek megelőzésében is kulcsszerepe van. A szardínia tele van omega-3 zsírsavval, jó hatással van a közérzetre, a szív működését is segíti, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, sejtépítő hatású, és kiváló antioxidánsforrás.

2. Spenót: Az egyik legjobb antioxidáns, tele van vitaminnal (A-, K-, és a C-vitaminból fordul elő benne jelentősebb mennyiség ), különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban, folsavban, alacsony kalóriatartalmú. Ha tehetjük, keverjük turmixokhoz vagy frissen készített salátába, hogy maximálisan kiélvezhessük a vitamintartalmát.

3. Teljes kiőrlésű lisztből készült tészta: A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy a gabonaszem egészét megőrlik, vagyis a magbél mellett a csírát, valamint a maghéjat is. Ezzel egy vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag alapanyagot kapunk.




Fotó: photl.com

4. Mandula: Az olajos magvak is a barátaink, a kulcsszó csupán a mérték! Tele vannak vitaminokkal, és növelik a telítettségérzetet is. Egy kis maroknyi hámozatlan mandula fedezi napi E-vitaminszükségletünk 35 százalékát, napi magnéziumszükségletünk 20 százalékát. Több olyan antioxidánst is tartalmaz, amelyek gátolják a rákos sejtek szaporodását, és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló.

5. Lencse: Elsőre nem is gondolnánk talán, de az egyik legkiválóbb fehérjeforrás: a magja 28 százaléka fehérjét tartalmaz. Szénhidrát-, nyers zsír-, továbbá A-, B1-, B2-vitamintartalma is jelentős.