5 betegség, aminek növeli a kockázatát a magas vérnyomás 45 éves kor felett: demenciára is hajlamosít

Borítókép: 5 betegség, aminek növeli a kockázatát a magas vérnyomás 45 éves kor felett: demenciára is hajlamosít Forrás: Mikhail Nilovs/Pexels
Rengetegen szenvednek magas vérnyomástól világszerte, és annak köszönhetően, hogy egyre több fiatal küzd komoly súlyproblémával, bizony ebben a korosztályban is egyre elterjedtebb a probléma. Azonban egyre több kutatás világít rá arra, hogy nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli a magas vérnyomás, hanem számos más betegség kialakulására is rájátszik, különösen 45 éves kor felett.

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás alapvetően a legtöbb esetben abszolút tünetmentes, kizárólag vérnyomás-mérés során szembesülünk a problémával, azonban ennek ellenére hatalmas problémákat tud okozni a szervezetben, így méltán nevezik „néma gyilkosnak”. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat, amennyiben pedig magasnak bizonyul, mielőbb forduljunk orvoshoz. Fontos tudni, hogy az ideális vérnyomás értékét nemrégiben megváltoztatták, erről ebben a cikkben olvashatsz.

Alapvetően a magas vérnyomás elsődlegesen az ereket károsítja, azonban ez nem kizárólag szív- és érrendszeri panaszokkal járhat, ugyanis ennek hatására az agy, a vese, a szem, és természetesen a szív érellátása is romlik, amely végső soron nagyon komoly betegségekhez vezethet.

Forrás: Antoni Shkraba/Pexels

Friss kutatás szerint a demencia kockázatát is növelheti

Egy friss tanulmány rettentő érdekes megállapításra jutott, ugyanis kutatások alapján a 47-53 év közötti, magas vérnyomással rendelkező emberek különösen veszélyeztettek a demencia emelkedett kockázatára. Ugyanis azoknak az esetében, akik ilyen korban voltak és magas vérnyomással rendelkeztek, 28%-kal nőtt a demencia kockázata. Azonban nem kizárólag erre a korcsoportra leosztva is igen magas a demencia kockázata, ugyanis korcsoporttól függetlenül 40%-kal nőtt a magas vérnyomással rendelkező betegeknél az adott betegség kialakulásának esélye. Ennek az oka pedig az, hogy nagyon magas százalékban nem kezeltetik a betegséget, pedig ennek egy életen át tartó folyamatnak kellene lennie, hiszen kizárólag a kezeléssel érhető el, hogy súlyos szövődmények alakuljanak ki. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ilyen súlyos következményekkel járhat, ha nincs kezelve a magas vérnyomás!

Alább pedig olyan ételeket találsz, amik csökkentik a vérnyomást!

10 étel, ami csökkenti a vérnyomást! Kattints a galériára!