JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Csökkenti a migrént, és a fogyókúrát is támogatja ez az étrend: elképesztő jótékony hatásai vannak

Borítókép: Csökkenti a migrént, és a fogyókúrát is támogatja ez az étrend: elképesztő jótékony hatásai vannak Forrás: Taryn Elliott/Pexels
Egyre több étrend válik népszerűvé, köszönhetően az interneten megosztható tapasztalatoknak, és a kutatási eredményeknek. Az egyik legnépszerűbb étrend, vélhetően a számtalan jótékony hatása folytán, a növényi alapú étrend. Ugyanis nem csupán koleszterincsökkentő, gyulladáscsökkentő és környezetbarát, de még a fogyásunkat is serkenti. Sőt, egy friss kutatás még arra a megállapításra is jutott, hogy képes felvenni a harcot a kínzó migrénnel szemben.

Pontosan milyen a növényi alapú étrend?

A növényi alapú étrend húsmentes, és leginkább a zöldségek, gyümölcsök, növényi zsírok bevitelét preferálja. Azonban fontos tudni, hogy jelentős változást kizárólag akkor lehet elérni, ha a fehér búzalisztet, a cukros üdítőket, a péksüteményeket, és a feldolgozott növényi ételek fogyasztását továbbra is kerüljük. Hiszen ezek hosszú távon károsak, és akár cukorbetegséghez, illetve szív- és érrendszeri megbetegedéshez is vezethetnek.

Így az étrendedbe elsősorban rengeteg gyümölcsöt, zöldséget érdemes beépítened, és ajánlott teljes kiőrlésű tésztákat, gabonákat fogyasztanod. Ezentúl fontos, hogy több babot és hüvelyest fogyassz annak érdekében, hogy meglegyen a kellő fehérjebeviteled, illetve érdemes növényi zsírban gazdag táplálékokat beiktatni az étrendedbe. Azonban fontos azt hangsúlyozni, hogy miután elhagytál bizonyos táplálékokat, így másokat elengedhetetlen növelni – gondolok itt például a hús alapú fehérje elhagyására, amit mindenképpen érdemes növényi formában pótolni.

Ezentúl azt is fontos megjegyezni, hogy hiába eszünk több zöldséget, ha azt rántva, bő zsírban készítjük el. Ez abszolút nem megoldás, mivel hasonlókképpen egészségtelen ez a verzió is. Azonban, amennyiben szezonális zöldségekből, gyümölcsökből álló növényi étrendet követsz, mindenképpen jó megoldás lehet.

Forrás: Dana Tentis/Pexels

Egy új kutatás szerint a migrént is csökkenti

Nem véletlen, hogy a növényi étrend egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Számtalan jótékony hatása ismert, sőt egy friss kutatás még arra is rávilágított, hogy jelentősen javíthat a migrénnel küzdő emberek állapotán. A kutatás során a migrénnel küzdő 20 és 50 év közötti betegek étrendjét vizsgálták. Megdöbbentő módon arra a megállapításra jutottak, hogy a teljes értékű, növényi alapú étrend jelentősen csökkentette a migrénes fájdalmat és a fejfájás gyakoriságát is. Sőt, számos esetben még a gyógyszeres kezelésre sem volt a továbbiakban szükség. Egy másik kutatás szintén arra a megoldásra jutott, hogy hosszú távon jelentősen javulhatnak a migrénes rohamok, ha növényi étrendre vált az illető.

Nézzük is a növényi alapú étrend további jótékony hatásait!