5 mítosz a növényi alapú táplálkozásról – nem, nem feltétlenül vegán

növényi alapú étrend,zöldségek Forrás: Getty Images
A növényi alapú étrend (plant-based diet) egyre többek számára jelenti a fenntartható táplálkozást. Még azok számára is, akik nem köteleződnek el a veganizmus mellett, egyre szélesebb a lehetőségek tárháza, a karfiolpizzától a húsmentes hamburgeren át.

Na de mi az a növényi alapú étrend pontosan? Igazán konkrét definíciója nincs, a lényeg az, hogy… nos, olyan táplálékpiramist kell elképzelni, aminek alsó, legszélesebb rekeszében zöldségek és gyümölcsök foglalnak helyet. Ergó nem csak vegánok, de még nem is feltétlenül vegetáriánusok profitálhatnak a növényi alapú életmódból. Nincs tiltott összetevő, egyszerűen figyelni kell arra, hogy a tányérünk nagy részét zöldségek-gyümölcsök foglalják el.

A növényi alapú étrend nem véletlenül lett felkapott kifejezés; több okból is win-win megoldásnak látszik:

  • ez a legegészségesebb, a szívbetegségeket, cukorbetegséget és más, táplákozásból eredő problémákat megelőző, illetve mérséklő étrend
  • a növényi alapú étrenddel nagy mértékben kímélhetjük a környezetet
  • némi tervezéssel jár ugyan, de egyáltalán nem „diétáról” van szó, tekintve, hogy nem kell lemondanunk semmilyen hozzávalóról.

A galériában összefoglaljuk a leggyakoribb félreértéseket a növényi alapú étrendről: