Mi számít túl sok sportnak?

Borítókép: Mi számít túl sok sportnak? Forrás: Getty Images
Akár kezdő, akár haladó vagy újrakezdő vagy a mozgás terén, benned is felmerülhet a kérdés: mi számít túl sok sportnak? Íme, a szakértő válasza.

„Nem erőltetem meg nagyon a testem, ha beiktatok még egy futóedzést? Ha jógára is elmegyek, az nem lesz már túl sok a hétre?” Legyél bármilyen szinten a mozgás terén, ilyen és ehhez hasonló kérdések benned is megfogalmazódhatnak. De tényleg… mi számít túl sok sportnak? Persze, azon túl, hogy mindenkinek más a teste és az igényei, nem árt leszögezni pár dolgot.

Molly Maloof, a precíziós orvoslás szakértője a Mindbodygreen.com-nak elmondta, hogy fontos különbséget tenni a pulzusszámot az egekbe vivő magas intenzitású edzések és a közepes vagy alacsony intenzitású edzések közt. Vagyis mondjuk a nagy intenzitású HIIT tréning és egy jógaóra vagy egy kellemes séta közt.

Maloof szerint az intenzitás típusa határozza meg, hogy milyen gyakran érdemes csinálni. „Szó szerint korlátlan mennyiségű közepes intenzitású edzést végezhetsz, és nem fogsz ártani a testednek” - magyarázta. Tehát a napi séta, jóga vagy mérsékelt súlyzós edzés belefér. „De amikor a nagy intenzitású dolgokra kerül a sor, az már más tészta” – tette hozzá.

„Ha hetente több mint 150 perc magas intenzitású intervallum edzést (HIIT) végzel, akkor károsodnak a mitokondriumok”
mondta.

A mitokondrium az energia előállításában és elraktározásában részt vevő sejtszervecske.

Az orvos egy 2021-es tanulmányra hivatkozott, amelyben a kutatók mitokondriális károsodást, sőt fokozott glükózintoleranciát találtak azoknál, akik heti öt óránál többet töltöttek HIIT-edzéssel. Bár 150 perc csak körülbelül 2,5 óra, de Maloof azt javasolja, az öt órát tekintsük abszolút határértéknek.

A szakember szerint tehát a lényeg, hogy ha magas intenzitású intervallum edzésekre jársz, legfeljebb öt ilyen órát iktass be. Ez a legjobb módja annak, hogy megvédd a sejtek mitokondriumait és csökkentsd az edzések okozta kimerülés érzését. Ha az alacsony vagy közepes intenzitású edzés mellett döntesz, azokat nehezebben tudod túltolni – sétálni, jógázni akár minden nap lehet –, de ne feledd, hogy mindenki más. A legjobb, amit tehetsz, hogy hallgatsz a testedre, és ennek megfelelően alakítod a rutinodat.

Forrás

Ha szeretsz sétálni, mutatjuk, hogyan alakíthatod ezt a napi rutint akár edzéssé is!