Tabusítva a munkából kiesés legfőbb oka: 480 fájdalmas menstruációt is megélhet egy nő élete során

Borítókép: Tabusítva a munkából kiesés legfőbb oka: 480 fájdalmas menstruációt is megélhet egy nő élete során Forrás: Getty Images
480 – egy nő átlagosan ennyi alkalommal menstruál életében. Ez összesen mintegy 2880 napot jelent. Ennyi idő alatt szinte mindannyian megtapasztalunk kisebb vagy nagyobb menstruációs zavarokat, az ezekkel járó tünetek pedig (különösen a fájdalom) toronymagasan vezetik a munkából való kiesés okainak listáját.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először: Ciklus-zavarban címmel. Tudtad hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Hormonrendszered, így aztán a ciklusod is forródróton tartja a kapcsolatot a pszichéddel. A menstruációs problémák szervi okai mögött ezért gyakran pszichoszomatika is állhat, erős stressz hatására például akár hónapokra is teljesen elmaradhat a menstruáció, a tartós feszültség pedig még korai klimaxhoz is vezethet (azt azért tudnod kell, hogy ezek a lelki magyarázatok tudományosan általában nem bizonyítottak). Mi minden okozhat zavart a ciklusodban, és mi milyen tünetekkel jár?

Rendszertelen vérzés

Miről van szó? A ciklusok általában hosszúak és az átlagosnál ritkábban követik egymást: nem igazán tudod kiszámolni, hogy legközelebb mikor fog megjönni.

Lehetséges hormonális ok: Nem jó tempóban zajlik a peteérésed: vagy egyáltalán nem, vagy nem úgy és nem akkor következik be, mint kellene. Peteérés hiányában pedig a szervezeted nem fog progeszteront (sárgatesthormont) termelni, így a méhnyálkahártya sem tud leválni – késik a menstruációd. Aztán a szervezeted mintha „meggondolná magát”, a méhnyálkahártya mégis leválik, és megjön a vérzés. Negyven felé ráadásul fáradni kezd a szervezet, és a ciklus is rövidül.

Kérdések a lélekhez: Talán el akarod kerülni a teherbe esést, és a szervezeted így cselez? Ha nem lehet tudni, mikor fog megjönni, akkor a peteérés ideje (vagyis a megtermékenyülésre alkalmas időszak) is kiszámíthatatlan. Mennyire jellemző a rendszeresség az életed más területein?

Forrás: Getty Images
Erős stressz hatására akár hónapokra is teljesen elmaradhat a menstruáció, a tartós feszültség pedig még korai klimaxhoz is vezethet.

Erős vérzés

Miről van szó? Olyan, szinte elállíthatatlannak tűnő vérzésről, ami leginkább a negyvenes–ötvenes korosztályban fordul elő, és akár akut vérszegénységgel is járhat. (Korábban emiatt végezték a méheltávolítások nagy részét.)

Lehetséges szervi ok: Mióma (a méh jóindulatú kötőszövetes daganata). A vérzést normális esetben a méh összehúzódása állítja le. Ha a méh a méhüreg felé növő mióma miatt nem képes rendesen összehúzódni, akkor a vérzés nem tud csillapodni.

Kérdések a lélekhez: Mindenbe hatalmas vehemenciával veted bele magad? Nehezen engedsz el dolgokat? Túl nagy energiát igényel tőled az élet női vetületének menedzselése?

Közti vérzés

Miről van szó? A ciklus közepe táján, vagy a ciklus második felében pecsételő vérzés.

Lehetséges hormonális ok: Az első esetben hirtelen hormonális változások állhatnak a háttérben, míg a másodikban a sárgatest elégtelen működése, aminek következtében nem termelődik elég progeszteron (és ez egyébként a teherbe esést is gátolja). Gyógyszeres kezeléssel megoldható.

Kérdések a lélekhez: Mennyire vagy határozott? Jellemző rád, hogy könnyen bepánikolsz?

Forrás: Getty Images
A menstruáció akár akut vérszegénységgel is járhat.

Kimaradó vérzés

Miről van szó? Nem jön meg.

Lehetséges ok: Terhesség. Vagy: a petefészekben sárgatestciszta alakul ki, ami nem engedi leválni a méhnyálkahártyát. Ez a probléma ultrahangvizsgálattal kimutatható, és magától is elmúlik. Ilyenkor – akár egyhetes késéssel – megjön a vérzés.

Kérdések a lélekhez: Épp krízisben vagy? Egy drámai időszak nem alkalmas a gyermekvállalásra. Lehetséges, hogy a szervezet úgy védekezik, hogy a menstruáció elvonásával még a megfoganás lehetőségét is kizárja. Kutatók feljegyezték, hogy Drezda bombázásakor (1944–45-ben) nők tömegeinek maradt ki a vérzése…

Fájdalom

Miről van szó? A méh simaizmainak összehúzódásáról, ami természetes velejárója a vérzésnek, ám intenzitása egyénenként nagyon eltérő lehet. Az izom-összehúzódás ráadásul oxigénhiánnyal is jár, amelynek során fájdalomkeltő anyagok szabadulnak fel. Ha a fájdalom extrém mértékű vagy megváltozik a jellege, érdemes kivizsgáltatnod magad.

Lehetséges szervi ok: Mióma, endometriózis.

Kérdések a lélekhez: Valamiért fájdalmas számodra a női lét megélése? A nőiségből fakadó szerepeket nem sikerült harmóniába hoznod magadban? Azt „tanultad” édesanyádtól, hogy a menstruáció szenvedéssel jár?

Menstruációs migrén

Miről van szó? Egyes nőknél a migrén jellemzően a menstruáció alatt jelentkezik.

Lehetséges szervi ok: Ezt nagyon nehéz megmondani, mert a migrénről a mai napig nem bizonyított, hogy konkrétan mi okozza, ahogyan az elmulasztására sincs egyértelműen hatásos módszer. A megfgyelések szerint a fogamzásgátló szedése egyike lehet a migrént provokáló tényezőknek, így ennek kiiktatása közelebb vihet a migrénmentes élethez.

Kérdések a lélekhez: Stresszes az életed? Szó szerint fejfájást okoznak neked a női léttel járó terhek?