Itt az új őrület: a menstruációs vér, mint arcpakolás

Borítókép: Itt az új őrület: a menstruációs vér, mint arcpakolás Forrás: Getty images
Sokan a menstruációjukra, mint felesleges rosszra, teherre tekintenek, míg mások szentnek élik meg azokat a napokat. Egyéretlmű, hogy a menstruációt egy nagy fokú tabusítás övezi, míg a női lét ciklikusságának természetes velejárója. A tavalyi év egyik nagyobb mozgalma volt női körökben a távozó vérnek a felhasználása, mint arcpakolás, de mennyiben számít ez arcbőrünknek és mennyiben inkább csak egy ceremónia, szertartás?

Gyakorlatilag úgy alakult ki a társadalmunk, hogy a menstruáció szót susogva kell kimondani, de még a betét vagy tampon reklámok is "azokra a napokra" reklámozza magát, kék színű folyadékkal, míg a reklám blokkot követő filmben meg literszám folyik a művér.

Ez a kettősség sajnos szerintem nagyon megnehezíti azt, hogy a nők megélhesség a ciklusukat, tudjanak róla és ne csak magáról a menstruációról, amikor látható jelei vannak a ciklusnak, de az egész nagyjából 28 napos folyamatról, amikor a testünkben csodás dolgok mennek végbe. Természetesen nem csak a vérzéssel járó “azok a napok” azok, amikor látható jele van a ciklusunknak, de ebben a cikkben magával a távozó vérrel fogunk foglalkozni, aminek a színe piros és testünkből távozik, nem pedig egy kék folyadék kémcsőből.

Bár elsőre a felszínen úgy tűnhet, hogy a menstruációs vér arcunkra kenése testünk és annak folyamatainak elfogadása, megbarátkozás azzal a női sorssal, amire hormonháztartásunknak köszönhetően berendezkedtünk. Ennél kulturális már-már spirituális vonatkozása nyilván jóval összetettebb, de ami a legfontosabb az kozmetológiai jelentése. A menstruációs vérünk arcra kenése fiatalabb, puhább, selymesebb bőrt ígér nekünk.

Természetesen, mint minden megosztó topic, ez a téma is sarkalatos, indulatos véleményeket vált ki az emberekből.

De vajon valóban ártalmas lehet, mitöbb nem higiénikus a vért az arcunkra kenni?

A legfrissebb kutatások alapján a menstruációs vér, valóban egy csodaanyag, ami tele van hasznos anyagokkal. Magában foglal vörösvértesteket, hüvelyváladékot, tejsavat, őssejteket, de természetesen véralvadékot, baktériumokat, vírusokat és elhalt sejteket is. Ezen anyagok összesége valóban egy élő anyagot képez egy bizonyos óráig, azonban fontos tudni, hogy arcbőrünk nem tud vele mit kezdeni. Minden anyag, ami hasznosnak számít távozó menstruációs vérünkben, sajnos nem tud bejutni a bőrünk alá, így kint marad a bőrfelszínén, ezáltal jó tulajdonságaikat se tudják hasznosítani a testünk más területén.

A legtöbb hozzászólás a témában természetesen a higiéniára vonatkozik, hiszen szembe vagy szájba kerülve valóban okozhat problémát ez az otthoni szeánsz. Fontos tudni, hogy a bőr baktériumfllórája nagyban eltér hüvelyünkétől, így rizikós összeereszteni a kettő különböző flórát. Így kijelenthetjük, hogy sajnos arcunk bőre nem lesz szebb ettől az otthoni eljárástól, minimális gyulladási kockázattal is jár, ugyanakkor annyira nem veszélyes, hogy nyíltan megalázzunk valakit amiatt, mert ezt teszi magával.

Számomra mindig furcsa, hogy csendben és békében élünk például dohányzó emberekkel, akik a környezetüknek, mind embereknek, mind pedig a természetnek is ártanak, míg ha valaki otthon ilyesmi szeánszokat végez - vagy hisz a menstruációs vér felhasználásában a saját testén-, azt nyíltan megalázzák.

A menstrcuáció a női lét része, akár kimerjük mondani, akár nem. Akár undorodunk tőle, akár jó barátságot ápolunk ciklusunkkal az életünk elég sok évének szerves része, szóval jobb utánaolvasni, elfogadni és megismerni azt, mert sok kérdésre választ adhat hangulatunkkal, súlyunkkal vagy más viselkedésünkkel kapcsolatban.

A menstruáció a teljes testünkre kihat, a galériánk megtekintésével láthatjátok milyen hatással van agyunkra ciklusunk.