Csökkentették az ideális vérnyomás mértékét: mutatjuk, mikortól számít magasnak

Borítókép: Csökkentették az ideális vérnyomás mértékét: mutatjuk, mikortól számít magasnak Forrás: Pavel Danilyuk/Pexels
Annak érdekében, hogy az egészségügyi értékek minél pontosabb képet adjanak, folyamatosan frissülnek. Ennek köszönhetően pedig az ideális vérnyomás határértéke is változott. Mutatjuk, mostantól mi számít magas vérnyomásnak.

Jelentős szigorítás történt a magas vérnyomás diagnózisa tekintetében, ugyanis az Amerikai Szívgyógyászati Társaság, és az Amerikai Kardiológiai Kollégium más egészségügyi szervezetekkel közösen új értéket határozott meg, amelytől már magas vérnyomás diagnosztizálható.

Az eddigiekben 140/90 mmHg feletti értéktől számított a vérnyomás magasnak, azonban újabban a 130/80 mmHg feletti értéket már magas vérnyomásként könyvelik el. A változtatás indoka pedig, hogy a kutatások szerint már a 130/80 mmHG feletti vérnyomás is képes jelentősen növelni a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyvérzés kockázatát.

Ez pedig nem csupán az értékek szigorítását jelenti, hanem az eddigi kategóriák átszervezését is. Ennek tekintetében két új kategória került bevezetésre: emelkedett vérnyomás (120-129 szisztolés és 80 alatti diasztolés), illetve az 1. stádiumú magas vérnyomás (130-139 szisztolés vagy 80–89 diasztolés).

Forrás: Antoni Shkraba/Pexels

A szakértők nem csupán az értékeken szigorítottak, hanem azt is kihangsúlyozták, hogy az életmódbeli változtatások mennyire jelentősek, különös tekintettel a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, valamint a testsúly kontrolállására. Ugyanis ezek a tényezők rendkívül fontosak a magas vérnyomás kialakulásának a megelőzésében.

Az új határértékek bevezetésével a cél egyértelműen az, hogy a magas vérnyomás kezelése hatékonyabb legyen, továbbá csökkentse az szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Az alábbi galériában pedig 10 ételt hoztunk, amely csökkenti a vérnyomást!