Nem is gondolnád, mennyi jótékony hatása van ennek a zöldségnek: védi az agyat, és felveszi a harcot a rák ellen

Borítókép: Nem is gondolnád, mennyi jótékony hatása van ennek a zöldségnek: védi az agyat, és felveszi a harcot a rák ellen Forrás: Mike Goad / Pixabay
Hallottál már a lila édesburgonyáról? Ha még nem, itt az idő, hogy megismerkedj vele, ugyanis számos jótékony hatása van az egészségre. Mutatjuk is, miért érdemes rendszeresen fogyasztanod!

Alapvetően az édesburgonya egy édeskés ízvilággal megáldott, magas keményítőtartalmú zöldség, amely viszonylag könnyen termeszthető, hiszen a zord időjárási körülményekkel szemben is ellenálló. Különlegessége, hogy rendkívül gazdag vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és rostforrás, így mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendedbe. Jellegzetes színét az antioxidánsok és antocianinok jelenléte okozza, és általánosságban véve elmondható, hogy íze harmonikusabb, különlegesebb, mint a többi édesburgonyáé.

Forrás: Daniel Dan/Pexels
A lila húsú édesburgonya sokkal egészségesebb, mint kevésbé élénk színű rokonai.

A jó tulajdonságai ellenére a lila édesburgonyát viszonylag kevesen ismerik, még a nagyobb szupermarketekben, bio piacokon is ritkaságnak számít. De érdemes "vadásznod rá", vagy akár saját magad is megpróbálkozhatsz a termesztésével, ha van kerted, mert kiváló alapja lehet az étrendednek.

Íme a lila édesburgonya jótékony hatásai: