Új kutatás: A COVID-19 miatt csökkenhet az IQ és a memória is romlik?

COVID-19 Forrás: Carol Yepes/Getty Images
Bár a koronavírus már valóban nem határozza meg annyira a mindennapjainkat, mint korábban, sajnos a következményei súlyosabbak lehetnek, mint korábban hittük.

Bár a koronavírus az elmúlt hónapokban visszaszorult, és a megbetegedések sokszor már kifejezetten enyhe tünetekkel járnak, a legfrissebb kutatások alapján egyáltalán nincs okunk a fellélegzésre, méghozzá azért, mert a szakemberek szerint a COVID-19 továbbra is súlyos kockázatot jelenthet – akár az agyunk egészségére is. Ziyad Al-Aly klinikai epidemiológus ugyanis tanulmányában rámutatott arra, hogy a koronavírus „kitörölhetetlen nyomot” hagyhat az emberi agyban. A szakértő úgy véli, a betegségen átesettek esetében fokozottan megnő a kognitív zavarok, köztük a memóriazavarok kockázata.

Az enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású vírust elszenvedő emberek körében végzett kutatások jelentős, elhúzódó agygyulladást és olyan elváltozásokat fedeztek fel, amelyek „arányosak az agy hét éves öregedésével”. Ziyad Al-Aly rávilágított arra is, hogy a fertőzés után sokaknál „az agy térfogatának zsugorodását” és „megváltozott agyszerkezetet” mutattak ki a vizsgálatok. Más tanulmányok azt bizonyítják, hogy azoknál az embereknél, akik kórházi kezelésre vagy intenzív ellátásra szorultak COVID-19 miatt, „kognitív hiányosságok és egyéb agykárosodások alakulhatnak ki.”

Forrás: millann/Getty Images

A legfrissebb kutatások szerint a COVID-19 fertőzésen átesettek memóriája romlik és akár az IQ-juk is több pontot csökkenhet.

Ezek „20 éves öregedéssel egyenértékűek” lehetnek és a koronavírus növelheti a demencia kialakulásának kockázatát is a 60 év felettiek korosztályában. Ziyad Al-Aly azt is megjegyezte, hogy a COVID-19 fertőzésben elhunyt embereken végzett boncolások „pusztító károsodást” tártak fel agyukban, illetve a súlyos lefolyású betegségben szenvedő, de néhány hónappal később más okok miatt életüket vesztő emberek boncolása kimutatta, hogy a vírus még mindig jelen volt az agyszövetben.

Mindez szerinte arra utal, hogy „a SARS-CoV-2 nem csak légúti vírus”. Egy közel 113.000 ember közreműködésével elvégzett kutatásból pedig az derül ki, hogy a fertőzöttek memóriája és a feladatmegoldói készsége jelentős mértékben romolhatott, „azok, akik enyhe lefolyású betegségen estek át és leküzdötték a koronavírust, olyan kognitív hanyatlást mutattak, amely egyenértékű az IQ hárompontos csökkenésével”. A tartós tünetekkel – például fáradtsággal és légszomjjal – harcolók IQ-ja hat ponttal, míg a COVID-19 miatt intenzív osztályra került emberek IQ-ja kilenc ponttal esett vissza.

Turbózd fel az immunrendszered a vírusok ellen!