Ezt eszik a világ tájain a százévesek: tovább élhetünk a kék zóna diétától?

Borítókép: Ezt eszik a világ tájain a százévesek: tovább élhetünk a kék zóna diétától? Forrás: Pexels/Vegan Liftz
A Netflix nemrégiben kiadott egy négyrészes dokumentumfilmet „Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai” címmel. Gyorsan a streaming szolgáltatás egyik legnépszerűbb új műsora lett. Ebben Dan Buettner – számos könyv szerzője a kék zónák témájában – százéveseket látogat meg a világ minden tájáról, hogy megismerje életmódbeli szokásaikat: testmozgási rutinokat, szociális kapcsolatokat, céltudatosságot és természetesen étrendjüket.

Milyen közös pontok voltak ezek a hosszú életű, különböző kultúrájú emberek között? Lehetséges, hogy az általuk fogyasztott – vagy elkerült – étel hosszú életük titka? Utánajártunk, mit mondanak erről a szakértők!

Mik a kék zónák?

A kék zóna egy olyan földrajzi területre utal, ahol az átlagos emberi élettartam aránytalanul hosszabb, mint a környező területeken, vagy akár a világ többi részén. Az ötlet először egy 2004-es, az Experimental Gerontology-ban megjelent cikkből származik, amelyben színes térképeket használtak az átlagos élettartam nyomon követésére Szardínia szigetén, és a százévesek legmagasabb koncentrációja kék színnel volt jelezve.

Később más kék zónákat is azonosítottak, és ma a kifejezés általában öt helyet foglal magába:

  • Nicoya-félsziget, Costa Rica
  • Ikaria, Görögország
  • Szardínia, Olaszország
  • Okinava, Japán
  • Loma Linda, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok

A kék zónákat kontinensek választják el egymástól, és mindegyiknek megvannak a saját kulturális, geopolitikai és társadalmi-gazdasági normái. Lehetséges, hogy mindannyian, véletlenül vagy saját döntésükből, ugyanazt az étrendet követik?

Létezik „kék zóna diéta”?

Mint kiderült, nincs egy tipikus „kék zóna diéta”. Van azonban néhány fontos átfedés a kék zónák között.

Jordan Hill, a Top Nutrition Coaching vezető regisztrált dietetikusa a Healthline-nak elmondta: „Az, hogy az emberek a kék zónákban étkeznek, nem feltétlenül egyfajta diéta, hanem étrendi minta, tehát nincsenek tiltott ételek vagy szabályok a tekintetben, hogy mit ehet és mit nem valaki. Inkább a mértékletességre és az egyensúlyra helyezik a hangsúlyt, és ennek részei lehetnek az alkalmi nassolnivalók is.”

Forrás: Pexels/ JJ Jordan

„A kék zónák általános étkezési szokásai közé tartozik a növényi alapú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák) és az egészséges zsírok (olívaolaj, diófélék, magvak) hangsúlyozása” – mondta Hill.

A legtöbb kék zóna nem szigorúan vegetáriánus, bár a húsfogyasztás jelentősen eltér a tipikus étrendtől.

„Bár ezekben a régiókban az emberek még mindig fogyasztanak húst, ritkábban és kisebb adagokban. Az adagszabályozás és a tudatos étkezés általános gyakorlat, és az ételeket általában közösen fogyasztják el” – mondta Hill.

Dr. Amanda Velazquez, a DABOM, a Cedars-Sinai elhízás orvoslásért felelős igazgatója egyetértett, és elmondta, hogy a kék zónákban élő emberek hasonló értékeket vallanak az étkezés terén.

„Az étrendben a zöldségeknek kell az uralkodó élelmiszercsoportnak lennie. Válasszuk a babot, a tofut és a dióféléket növényi alapú fehérjeként, és korlátozzuk a sovány fehérjetartalmú húsokat étrendünk egy kis részére, vagy zárjuk ki belőle. Alkoholt csak mértékkel igyunk, és étkezzünk körültekintően – ez azt jelenti, hogy addig egyél, amíg csak 80%-ig vagy jóllakott, ami Okinavában a Hara Hachi Bu néven ismert kék zóna alapelve” – mondta Velazquez.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a „kék zóna diétának”?

A kék zónás táplálkozási minták betartása százéves élettartamot garantál? A szakértők szerint nem feltétlenül.

„Bár ezek a diéták értékes betekintést nyújthatnak a jóllét előmozdításába, fontos, hogy reális elvárásokkal és kiegyensúlyozott perspektívával közelítsünk hozzájuk. Nem jelentenek varázslatos megoldást az egészségre és a hosszú élettartamra, és fontos figyelembe venni az egyéni eltéréseket” – mondta Hill.

Forrás: Pexels/Laker

De ettől még nem kell teljesen elvetni! A kék zónákban élők étrendje számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a szív- és érrendszeri egészség javítását, a vérnyomás csökkentését és még sok mást is.

„Az, hogy a kék zóna diéta körülötti lelkesedés túlzásba vitt-e vagy sem, attól függ, hogyan ábrázolják és értelmezik. Ha valaki meg akarja hosszabbítani az élettartamát és javítani akar az általános egészségi állapotán, fontos, hogy hosszú távon elkötelezze magát az egészséges változtatások mellett” – mondta Hill.

Hogyan étkezzünk az egészségesebb, hosszabb életért?

Bármilyen étrendi változtatás végrehajtása nehéz lehet, és gyakran a legtöbb haszon eléréséhez hosszú ideig kell fenntartani ezeket a változtatásokat.

A siker kulcsa? Kezdd kicsiben!

„Azt javaslom, hogy valaki idővel fokozatosan kezdjen el egészségesen változtatni szokásain. Fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki, amelyekről az ember úgy érzi, hosszú távon fenntartható” – mondta Hill.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy az egészséges táplálkozás nem egy mindent vagy semmit javaslat.

„Ezek irányadó elvek, nem pedig szigorú szabályok. Az édesség mértékletes fogyasztása és az étkezés az élet része. Nem szabad erre úgy tekinteni, mint egy szabálykönyvre, amelyet követniük kell, hanem inkább olyan irányadó elveknek, amelyek segítenek abban, hogy egészségesebb döntéseket hozzunk a mai rohanó világban” – mondta Velazquez.

„A rugalmas hozzáállás segíthet elkerülni a csalódást, ha az új szokásokhoz való ragaszkodás nem tökéletes” – ajánlotta Hill.

Forrás: Pexels/Laker

A rugalmasság azt is jelenti, hogy elkerüljük a „csalónapok” csapdáját, amely más népszerű diétáknál felmerülhet.

„Nem tanácsos strukturált „csalónapokat” tartani – ez ismét megerősíti a negatív táplálkozási kultúrát, amely évtizedek óta sújtja társadalmunkat” – mondta Velazquez.

Noha nincs egyedülálló kék zónás étrend, a kék zónában élő emberek étkezési szokásai még mindig értékes betekintést nyújthatnak az egészséges döntések meghozatalának erejébe.

„Akár a kék zóna diéta egyik alapelvének betartása is hatással lehet az egészségre. Válassz egy elvet, és koncentrálj erre. Ha a jelenlegi étrended nem tartalmaz elegendő zöldséget, kezdj el gondolkodni azon, hogyan lehetne például többet beletenni” – mondta Velazquez.

Természetesen az étrend valószínűleg csak egy tényező a sok közül, amely hozzájárul ahhoz, hogy az emberek hosszabb élettartamot élvezzenek a kék zónákban.

„Fontos megjegyezni, hogy bár az étrend nagy szerepet játszhat a hosszú élettartamban és az általános egészségben, más területek is szerepet játszanak, mint például a fizikai aktivitás, a szociális kapcsolatok és a stressz csökkentése" – mondta Hill.

„Végül az étrendnek és az életmódnak fokoznia kell az élet élvezetét és a jóllétet. Olyan döntéseket hozzunk, amelyek elősegítik a fizikai és mentális egészséget, miközben lehetővé teszik az örömöt és a társas kapcsolatokat az étkezésen keresztül” – tette hozzá Hill.

Galériánkban 9 rendkívül egészséges kék zónás szokást mutatunk be!