Tényleg működik! 9 kék zónás szokás, amitől 100 évig is élhetsz

Borítókép: Tényleg működik! 9 kék zónás szokás, amitől 100 évig is élhetsz Forrás: Getty Images
Érdemes megfogadni néhány dolgot ezek közül, ha egészségesebb és hosszabb életet szeretnél! A Joy.hu cikke

A Netflix új dokumentumsorozata, az Éljünk 100 évig: A kék zónák titkai hamar hatalmas siker lett, nem véletlenül! Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy mi is a hosszú élet titka, mit kell tennünk ahhoz, hogy a legtovább éljünk a lehető legegészségesebben.

Persze az egyértelmű, hogy nem létezik semmilyen varázsital vagy egyetlen egy superfood, ami csettintésre elintézi, hogy minimum 100 éves korunkig éljünk, ha viszont a téma mélyére ásunk, akkor bizony sok-sok szokást és tippet sajátíthatunk el. A minnesotai születési Dan Buettner pontosan ezeket a szokásokat akarja kideríteni, vagyis meg akarja fejteni, hogy az úgynevezett kék zónákban miért élnek sokkal tovább az emberek.

Mik azok a kék zónák?

A kék zónák olyan, demográfiai szempontból rendkívüli földrajzi területek, ahol különösen magas az idős - akár száz évet is megélő - és ezzel együtt jó egészségnek örvendő emberek aránya. Ezek a következők: Szardínia (Olaszország), Okinava (Japán), Ikaria (Görögország, Nicoya-fennsík (Costa Rica), Loma Linda (USA).

A netflixes dokumentumsorozatban pontosan ezeket a helyszíneket járja be Buettner, hogy rájöjjön, vajon mi a titkuk ezeknek az embereknek. Mit csinálnak másképp? Miben más a gondolkodásuk?

A kulcs persze egyáltalán nem az, amire alapvetően gondolnánk, nincs ugyanis egyetlen egy mindent megváltoztató titok vagy szigorú diéta, amitől hirtelen kitolódna az emberiség élettartama. Dan utazásai ugyanis sokkal inkább arra világítanak rá, hogy az ezekben a régiókban élőket sok aprónak tűnő, mégis fontos dolog köti össze, ami nem merül ki annyiban, sőt egyáltalán nem is sugallja azt, hogy rendszeresen kéne például edzőterembe járni. De akkor mik ezek a szokások, gondolatok, tippek, amelyek mégis összeköti ezeket a szépkorú embereket?

Ha kíváncsi lettél, azonnal katt a galériára!