Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

keto, intermittent fasting, Forrás: getty images
Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Mielőtt eláruljuk, mi a szakértők véleménye erről a párosról, szeretnénk leszögezni, hogy fogyókúrák ide, diéták oda, mi mindenképp az egészséges, kiegyensúlyozott életmód mellett tesszük le a voksunkat, hosszú távon ugyanis ezt érezzük igazán tarthatónak, célravezetőnek, és a szervezet számára a legegészségesebbnek - pláne akkor, ha valaki sokat sportol.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

De tisztában vagyunk vele, hogy rengetegen vannak, voltak és lesznek is azok, akik inkább egy-egy diétás módszert választanak.

Manapság a ketózás és az időszakos böjtölés is kifejezetten népszerűek, ahogy a kettő kombinációja is.

Ezt kell tudnod a keto diétáról:

Ez az étkezés azt jelenti, hogy a napi bevitt kalóriák 70-80%-a zsírokból származik, mindössze 5-7% szénhidrátból és korlátozott fehérjefogyasztásból. Ha így eszel, akkor jön létre a ketózis, amikor a szervezet a zsírt kezdi el energiaként felhasználni. Ez a módszer csökkenti a vércukor és az inzulinszintet, és hozzájárul a fogyáshoz.

fogyás,diéta,
Forrás: GettyImages

Mi az időszakos böjt?

Ez azt jelenti, hogy a nap csak egy bizonyos szakaszában vannak étkezések. A leggyakoribb az a verzió, amikor nappal egy 8 órás szakaszon belül, mondjuk reggel 8 és délután 6 között ehetsz több alkalommal, 4 óra után azonban reggel 8-ig nem eszel semmit. Így 16 órája lesz a szervezetnek a pihenésre. Ennek a módszernek is vannak jótékony hatásai, azokat korábban itt szedtük össze:

Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha a hatékonyabb súlyvesztés érdekében kombináljuk a két diétát, és szabad -e egyáltalán? A válasz egyértelműen a NEM, ennek pedig a következő okai vannak...

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!

Szénhidrátszegény diéta egy hétre