Tudósok is bebizonyították, hogy úgy kell fürdeni, ahogy nagymamánk tanította: sok ember rosszul csinálja!

Borítókép: Tudósok is bebizonyították, hogy úgy kell fürdeni, ahogy nagymamánk tanította: sok ember rosszul csinálja! Forrás: Pexels/cottonbro studio
Ha egészséges akarsz maradni, hallgass a nagymamára!

A nagymama hipotézis

A tudósok megvizsgálták az általuk „nagymama hipotézisnek" nevezett jelenséget. A megnevezés arra utal, hogy úgy érdemes mosakodni, ahogy sok nagymama tanítja. Tehát, hogy alaposan mossuk meg a köldökünket, a lábujjaink közötti és a fülünk mögötti területeket. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek hajlamosak több kulcsfontosságú területet kihagyni fürdés közben, és ennek következtében mikrobiomjuk kevésbé egészséges.

A George Washington Egyetem Számítógépes Biológiai Intézetének csapata egészséges egyének bőrmikrobiomját – vagyis az emberek bőrén élő mikroorganizmusok közösségét – vizsgálta, különös tekintettel a bőrterületek – például a karok és a köldök, valamint a fülek mögötti területek – közötti eltérésekre.

Keith Crandall, a Számítógépes Biológiai Intézet igazgatója és a George Washington Egyetem biostatisztika és bioinformatika professzora nyilatkozatában elmondta, hogy a nagymamája mindig azt mondta neki, hogy „alaposan mossa meg a füle mögött, a lábujjak közötti területeket és a köldökét”. Nagymamának igaza is volt, ugyanis ezek a területek különböző típusú baktériumokat hordozhatnak, melyek eljuthatnak a test más területeire is a mosás közbeni elhanyagolás miatt.

Forrás: Pexels/Karolina Grabowska

Tényleg igaza volt!

A vizsgálat során 129 egyetemi hallgató vett mintát vádlijáról, alkarjáról, a füle mögül, a lábujjai közül és a köldökéből. Ugyanezeket a diákokat megtanították a DNS-szekvenálásra, hogy összehasonlítsák az olajos, elhanyagolt területek mintáit a száraz, tisztább területekről vett mintákkal.

Bizony, Crandall nagyanyjának igaza volt! A rendszeresebben tisztított területek mikrobiomja sokkal változatosabb volt, és potenciálisan egészségesebb mikrobagyűjteményt tartalmazott, mint az elhanyagolt területek.

Minél több, annál jobb? Galériánkban mutatjuk, mi történik a testeddel, ha napi kétszer is fürdesz!