A testrész, amit 10-ből 9 ember nem tisztít ki rendesen - és ez nagy hiba!

Borítókép: A testrész, amit 10-ből 9 ember nem tisztít ki rendesen - és ez nagy hiba! Forrás: Getty Images (Elie Bernager)
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig nagyon nem kellene: amilyen picike, olyan sokféle szennyeződés össze tud gyűlni benne. Elmondjuk, milyen gyakran és hogyan érdemes pucolnod a köldöködet, hogy ne váljon a bacik tanyájává.

Mosakodáskor bizony könnyen megesik, hogy kimarad a köldök tiszítása; hacsak nem fordítasz rá különös figyelmet, mondjuk egy testékszer, egy köldökpiercing miatt. Ha viszont nem figyelsz oda, könnyedén baktériumok és szennyeződések melegágya lehet. Egy 2012-es tanulmány szerint a köldökben akár 67 féle baktérium képes megtelepedni! Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, szakemberek szerint hetente egyszer érdemes megtisztítanod a szóban forgó területet. A rendszeres tisztítással fertőzéseket, a gyulladást és a kellemetlen szagot is megelőzheted.

Ám miután a köldökünk elég mélyen fekszik, ez nem éppen a legegyszerűbb feladatok egyike. Szerencsére vannak viszont olyan módszerek, amikkel ez a feladat is csak megoldható. Még akkor is, ha a kosz makacsnak bizonyul. A tisztítást elvégezheted egy kis fültisztító pálcika, vagy törlőkendő segítségével; de akár úgy is, hogy vattapamacsra orvosi szeszt csöpögtetsz és azzal törlöd át a köldöködet; a redőkre is ügyelve.

Makacsabb szennyeződés esetén vízzel, vagy növényi olajjal elő is áztathatod a köldöködet. A pucolás után érdemes még arra is figyelned, hogy krém lehetőleg ne kerüljön bele; mert ott a bőr nehezen szellőzik. A nedvesség, a sötét pedig a gombák számára is kiváló táptalajt jelent.

Még a sztárok körében is akad olyan, aki nemhogy a köldökét nem tisztogatja; úgy általában nem szeret mosakodni. Galériánkból megtudhatod, kik ők.