„Csak hétvégén van időm edzeni, akkor már neki se álljak?" Ne aggódj, akkor is hatásos, ha csak ilyenkor érsz rá a testmozgásra!

Borítókép: „Csak hétvégén van időm edzeni, akkor már neki se álljak?" Ne aggódj, akkor is hatásos, ha csak ilyenkor érsz rá a testmozgásra! Forrás: Pexels/Karolina Grabowska
A szakértők szerint már heti 2-3 rendszeres edzéssel is látványos eredményeket lehet elérni, és a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség – állítják a személyi edzők. Így semmi ok az aggodalomra, ha a sűrű hétköznapokban nem tudsz szakítani magadnak időt a testmozgásra, már amennyiben a hétvégéken pótolod.

Ahogy az időszakos böjt követőinek is van egy része, akik az 5:2-es arányra esküsznek, úgy az edzésben is lehet ezt a megoldást választani. Pontosabban azt, hogy az amúgy is sűrű és fárasztó hétköznapokon nem teszed ki a testedet plusz stressznek. Ugyanis vannak olyan típusok, akik számára az edzés nem kikapcsolódást, vagy nem épp feltöltődést jelent, hanem sokkal inkább az ideális testsúly elérésének, vagy annak megőrzésének egyik, a tudatos táplálkozás melletti legfontosabb eszközét. Ezért pedig egyáltalán nem kell bűntudatot érezni, csak érdemes ezt fel-, és beismerni, így nem válik majd a testmozgás olyan kényszerré, ami hosszú távon teljesen elveheti a kedvet a rendszeres edzésektől. Ha te is magadra ismersz, akkor számodra lehet, hogy a hétvégi edzés lesz a lehető legjobb választás!

A hétvégi edzések mellett több érv is szól, amiknek egy része nyilván az időzítésnek is köszönhető, hiszen hétvégente általában sokkal több idő van mindenre. Ilyenkor lehet igazán annak szentelni a napokat, amik feltöltenek, kikapcsolnak, amiktől energikusabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, és fittebbnek érzed magad.

Péntektől vasárnapig pedig három nap is a rendelkezésedre áll, hogy a testmozgásra is szakíts ki magadnak egy kis időt, aminek számos előnyét fogod megtapasztalni. A legjobb, ha szórakozásként, és nem kényszerként tekintesz a mozgásra, ami persze csak akkor fog bekövetkezni, ha olyan sportnak hódolsz, amit valóban szeretetből végzel.

Forrás: Pexels/Pixabay

A hétvégi edzés 3 legnagyobb előnye: (a hétköznapival szemben)

1. Nem vagy annyira időhöz kötve, mint a munkanapokon, így nyugodtabban tudsz a gyakorlatokra koncentrálni, figyelni a tested jelzéseire. Arról nem is beszélve, hogy a fárasztó testmozgás végén biztosan nem marad el a levezetés, amit a hétközbeni rohanásban sokszor hajlamos vagy elcsalni. A nyújtásnak abban is nagy szerepe van, hogy megelőzd a sérülésveszélyt, visszaállítsd a pulzusod nyugalmi helyzetbe, így könnyebben és gyorsabban kezdheti meg a tested a regenerációt, amivel felkészítheted magad a következő terhelésre.

2. Az edzés előtt és után jobban tudsz figyelni a megfelelő táplálkozásra, a fokozott fehérjebevitelre, és a regenerációt támogató tápanyagok fogyasztására. Míg a dolgos hétköznapok rohanásában leginkább egy müzliszelet, vagy egy fehérjeturmix fér csak bele, hétvégén több időd lehet arra, hogy természetesebb módon támogasd a szervezetedet. Edzés után jól esne egy tojásrántotta friss zöldségekkel, teljes kiőrlésű pirítóssal, vagy grillezett husi hatalmas adag salátával? Hétvégéken, ha van kedved, akkor több időt tölthetsz a konyhában.

Forrás: Pexels/Pixabay

3. Többet alhatsz: hétvégente több időt lehet az ágyban tölteni, ami pedig a szuperkompenzáció szempontjából nagyon fontos. Ez az edzésmunka utófázisa, az a rejtett, láthatatlan izomműködés, amikor a szervezeted feldolgozza a testmozgás során kapott ingereket. Bizony, mindez pihenés közben történik, amíg te alszol, addig minden idegsejted azon munkálkodik, hogy te fejlődhess. Tehát a pihenés épp úgy fontos része az edzéseknek, mint maga a fizikai gyakorlás!

A galériánkban 7 miniedzést találhatsz, ha nehezen veszed rá magad az edzésre!