Gyermekvállalás 30 felett: mutatjuk, mire érdemes jobban figyelni

Borítókép: Gyermekvállalás 30 felett: mutatjuk, mire érdemes jobban figyelni Forrás: Kristina Paukshtite / Pexels
Alig 1-2 generációval ezelőtt még a legtöbben felhúzták a szemöldöküket, ha egy nő 30 felett szülte az első gyermekét, de ma már szinte senki nem csodálkozik ezen. Hiába változtak azonban a társadalmi elvárások, a biológia sajnos továbbra is ellenünk dolgozik a harmadik X után. Hogy ne legyen elhúzódó és nehézkes folyamat a gyermekvállalás 30 felett, érdemes több vizsgálatot is elvégeztetni, átgondolni életmódunkat, és már a fogantatás előtt támogatni születendő babánk fejlődését.

A KSH adatai szerint Magyarországon a kilencvenes években az anyák átlagos életkora az első szüléskor 23 év volt, 2022-ben viszont már meghaladta a 29-et. A családalapítás kitolódásának persze rengeteg oka van: a párkapcsolatok átrendeződése, a tanulás és a karrierépítés fókuszba kerülése mellett nyilvánvalóan gazdasági kérdések is szerepet játszanak. A legtermészetesebb igény (lenne), hogy egy nő akkor válhasson anyává, amikor úgy érzi, hogy minden szempontból felkészült rá, ám a természet sajnos nem így gondolja. 30 év felett csökken a nők és a férfiak fogamzó képessége, több egészségügyi kockázattal kell számolni a leendő édesanyákat és a babákat érintően, ezért érdemes körültekintőbbnek lenni a családtervezés során.

Forrás: Karolina Grabowska / Pexels
Akár egyetlen vérvétel is elegendő lehet, hogy megbizonyosodjunk róla, testünk készen áll a babavárásra.

A nulladik lépés a születendő élet felé

Szakértők szerint legalább három hónappal a babaprojekt megkezdése előtt ajánlott tudatosan felkészíteni testünket az új élet fogadására: elhagyni az egészségtelen ételeket, a káros szenvedélyeket és szokásokat, valamint felmérni általános egészségi állapotunkat. 30 év felett ugyanis már több olyan hatás érte a szervezetet, ami ugyan panaszokat nem okoz, tehát észrevétlen, de megnehezítheti a fogantatást.

A leendő édesanyák akár egyetlen vérvizsgálatból is általános képet kaphatnak a teherbeesés szempontjából fontos laborértékeikről. „A magzat egészsége és a teherbeesés sikere szempontjából a vérkép, a vércukor, máj-és veseműködés, ionok, vas-és zsíranyagcsere, a gyulladással és véralvadással összefüggő mérések, a pajzsmirigy és nőihormon-háztartás vizsgálata, illetve az inzulin-rezisztencia kimutatása a legfontosabbak a gyermekvállalás előtti időszakban” – mondja Kovács Virág a SYNLAB vezető dietetikusa.

Az alap hormonpanel mellett 35 felett ajánlják az AMH (Anti Müllerian Hormon) vizsgálatot is, mert ez a paraméter megbízható információt nyújt a petefészek tartalék peteérési kapacitásáról, esetleges kimerültségéről. Az életkor előrehaladtával ugyanis csökken az AMH hormon mennyisége, miközben a petesejtek és tüszők száma is egyre alacsonyabb lesz. Ezzel a vizsgálattal egyébként a menopauzáig hátralévő idő is jól megbecsülhető.

Forrás: Jonathan Borba / Pexels
A születendő baba egészségéről már a fogantatás előtt is gondoskodhatunk.

Tünetmentes, mégis meddőséget okozhat

Egyre elterjedtebb orvosi vélemény, hogy még a teherbeesés előtt érdemes a pár mindkét tagjának STD-szűrésen részt vennie, mert a nemi betegségek gyakoribbak, mint hinnénk. Sok fertőzés éveken át tünetmentes, miközben kezeletlenül könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést vagy akár fejlődési rendellenességeket is. Több esetben azonban egyszerű gyógyszeres kezeléssel vagy tudatos tervezéssel is elkerülhető lenne a baj. Manapság pedig már a szűrővizsgálatnak sem kell körülményesnek vagy kellemetlennek lennie, mert önmintavételes teszttel is kimutathatók a leggyakoribb STD kórokozók és a magas kockázatú HPV típusok is.

Magzatvédelem már az új élet fogantatása előtt

Az teljesen megszokott, hogy amint pozitív lesz a terhességi teszt, várandósvitamint kezdünk szedni, de jó ha tudjuk, hogy ezeket a készítményeket érdemes akár már a teherbeesést megelőző hónapokban is beépíteni a rutinunkba. A fogantatáshoz és a magzatvédelemhez is szükséges ugyanis a D-vitamin, a B12-vitamin és a folsav, amelyeknek szintje sokak szervezetében alacsonyabb a kelleténél.

Az alábbi galériában olyan étrend-kiegészítőket, vitaminkészítményeket gyűjtöttünk össze, amelyeket kifejezetten várandós, illetve várandósságra készülő nőknek fejlesztettek ki: