A 12 legjobb B12-vitaminban gazdag élelmiszer: nem csak húsokban található meg ez az értékes vitamin!
Forrás: Pexels/NastyaSensei
A B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek elsősorban húsok, halak, a tojás és tejtermékek. Vegetáriánusoknak, terhes vagy szoptató nőknek és másoknak, akiknél fennáll a hiány kockázata, kiegészítőket kell szedniük.
A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely számos alapvető funkciót tölt be a szervezetben. Szükséges az idegrendszer egészségének megőrzéséhez, a DNS és a vörösvértestek termelésének támogatásához, valamint az agyműködés fenntartásához. A napi beviteli referenciaérték körülbelül 2,4 mikrogramm, de valamivel magasabb bevitel ajánlott a várandós vagy szoptató nők számára.
Forrás: Pexels/Artem Podrez
A B12-vitamin a gyomorban szívódik fel egy fehérje segítségével. A felesleges B12-vitamin a májban raktározódik. Ha többet fogyasztunk a szükségesnél, a szervezet megtartja későbbi felhasználásra.
Mivel a szervezet nem tud B12-vitamint előállítani, ezért az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből kell bevinnünk.