Így veheted észre a gerincferdülést a gyerekeknél

Borítókép: Így veheted észre a gerincferdülést a gyerekeknél Forrás: Pixabay.com/ StockSnap
A gyerekkori gerincferdülés néhány intő jelére egyszerűbb gyakorlatok segítségével magad is felfigyelhetsz

A gyerekkori gerincferdülés néhány intő jelére egyszerűbb gyakorlatok segítségével magad is felfigyelhetsz (természetesen ezek nem pótolják a szakvizsgálatot). Ezekhez, akárcsak az orvosnál, otthon is le kell vetkőzni a csemetének – végezzétek őket meleg helyen, mert a fázás miatti görcsös testtartás megtévesztő lehet.

Matthias-féle tartáspróba


A gyerek álljon egyenesen, hunyja be a szemét, és emelje előre a karját. Maradjon így fél percig. Ha nem okoz neki gondot a gyakorlat és a testtartása közben egyenes marad, akkor a hát-, a nyak- és a vállizmai elég fejlettek. Tartáshiba esetén a gyakorlat alatt a vállak és a medence előreesnek, a felsőtest hátrabillen, a gyerek pedig akár még fáradtságra is panaszkodhat.

Vizsgálat szabad szemmel


• Állítsd gyermekedet magad elé háttal. Kérd meg, hogy a kezét lazán engedje le. Gerincferdülésre utal, ha a derék, csípő és kar által határolt ív, más néven törzs-kar háromszög az egyik oldalon nagyobb, vagy határozottabban rajzolódik ki.
• Figyelj az aszimmetriákra! Intő jel lehet, ha az egyik váll vagy csípő magasabban helyezkedik el (praktikusan ezeket úgy is észre lehet venni, ha a gyereken az ing egyik ujja vagy a nadrág egyik szára rövidebbnek tűnik).
• Állj a gyermeked mögé, és kérd meg, hogy hajoljon előre nagyon lassan, míg a háta úgy kidomborodik, mint a cicának. Közben lassan, de határozottan húzd végig az ujjad a gerincén: a nyomásra a csigolyák fölött a bőr kipirosodik, és kirajzolódik a gerinc vonala.
• Vedd szemügyre a gyereket járás közben: a gerincferdülés enyhe sántítást okozhat.
• Gerincferdülésre vagy egyéb ortopédiai elváltozásra utalhat, ha a gyermek mozgáskor könnyen egyensúlyát veszti vagy indokolatlanul hamar elfárad.
• A gerincferdülés a látószög helyzetének változása miatt látási problémákat is okozhat, ilyenkor a gyerek sokat hunyorog, rossz látásra panaszkodik.

Szöveg: Szabó Judit Nikoletta
Fotó: Europress/Éva magazin