A halláskárosodás korai jelei, amikkel fordulj mielőbb orvoshoz!

Borítókép: A halláskárosodás korai jelei, amikkel fordulj mielőbb orvoshoz! Forrás: Pixabay.com/ RyanMcGuire
Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 1,5 milliárd ember él valamilyen szintű hallásvesztéssel, és ezek közül 430 millió szorulna kezelésre. Míg a halláskárosodás bekövetkezhet hirtelen, addig a leggyakrabban, fokozatosan csökken a hallás képesség, mely szinte észrevétlen. A hallásvesztés 5 korai jelét te is felismerheted. Mutatjuk mikre figyelj.

Amikor azon kapjuk magunkat, hogy egy beszélgetést, a háttérzajok mellett alig bírunk meghallani, amikor a Tv már olyan hangosra van állítva, hogy a szomszéd is, falon át mindent hall, akkor, jó, ha tudjuk: ezek a korai halláskárosodás jelei. Ha felismerjük csökkenő hallásképességünket, a legjobb, ha nem késlekedünk és szakemberhez fordulunk. A korai szakaszban történő segítségnyújtás lelassíthatja vagy épp megakadályozhatja a további károsodást.

Bár a halláskárosodás különösen gyakori probléma az életkor előrehaladtával, mégis meglepően sok fiatal felnőttet érint ez a szervi panasz. Ennek okai lehetnek a fülhallgatók használata, a túl gyakori hangos zene hallgatása, így az önvizsgálat a fiatalabb korosztálynak is ajánlott.

Mit tegyünk?

Csakúgy, mint a látászavaroknál, a halláscsökkenésnél is különböző szinteken jelentkeznek a problémák. Mindenki más tapasztalattal rendelkezik, ezért más és más kezelésre szorulnak a páciensek.

A kezelés lehet olyan egyszerű, mint a felhalmozódott fülzsír eltávolítása, de az is lehet, hogy egy hallókészülék megvétele jelenti a megoldást a problémára. Mint ahogy szemüveget is több okból írnak fel –közellátásra, távollátásra vagy csak a monitor, Tv nézéshez- úgy egyes hallókészülékek az éjszakai zaj kiszűrésére, vagy épp a nappali zajos környezet, háttérzajainak ’halkítására’ javasolnak. A halláscsökkenés egyéb kezelési módjai közé tartoznak a felesleges belső folyadék vagy zsír eltávolítására szolgáló műtétek, valamint a súlyos halláskárosodáshoz szükséges implantátumok behelyezése.

Ha aggódsz hallásépséged miatt, figyelj a változás jeleire és forduljon orvoshoz.

Galériánkban a halláskárosodás öt előjelét mutatjuk be. Bármelyiket is tapasztalva, érdemes orvoshoz fordulni a panasszal, hisz kezeléssel a romlási folyamat, akár megállítható lesz.