A daganatos betegségeket is megelőzhetik ezek a hétköznapi ételek

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 6 ételtípust, amely segít megelőzni a rákot, és fogyasztása jelentős hatással van az egészségügyi állapotodra.
Gyümölcsök, zöldségek
A jelenlegi kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy a zöldségfélék és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása határozottan csökkenti az emlő- és a vastagbélrák, továbbá a szájüregi nyelőcső-gége- és gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyümölcsök és zöldségfélék segítenek ebben, mivel bennük magas koncentrációban fordulnak elő vitaminok és nyomelemek, illetve magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően képesek felvenni a harcot a rákképződéssel szemben. Azonban fontos tudni, hogy ez elsősorban a nyers fogyasztás esetén igaz.
A rákmegelőző diétában jelentősen kiemelt szerepe van az alábbi zöldségeknek és gyümölcsöknek:
- Brokkoli
- Piros szőlő
- Lilahagyma
- Fokhagyma
- Spárga
- Kelkáposzta
- Bimbóskel
- Petrezselyemzöld
- Zeller
- Sárgarépa
- Céklalé
- Fekete ribizli
- Áfonya
- Szeder
- Lila szilva
- Málna
- Cseresznye
- Meggy
Továbbá az alma, és annak is különösen a héja olyan jótékony hatóanyagokat tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását. Ezentúl a sütőtök és a cukkini karotintartalma a rák elleni karotin egyik fontos alkotóelemét jelenti. Illetve a paprika magas C- és A-vitamintartalma, illetve folsav- és káliumtartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik leghatásosabb eszköze.

Teljes értékű gabonafélék
A teljes értékű gabonafélék szintén segítenek abban, hogy megelőzzék a rák kialakulását. Ennek oka abban keresendő, hogy a magas rost- és ásványianyag-tartalma miatt képes felvenni a harcot a rák kialakulásával szemben. Éppen ezért érdemes a teljes kiőrlésű pékáru, müzli, barna rizs és a köles rendszeres fogyasztását beépíteni az étrendedbe.
Folyadékok fogyasztása
Sokan talán nem is gondolnák, de bizony a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy minimalizáljuk a rák kialakulását. Azonban ebben az esetben, mikor a napi 2 liter folyadék fogyasztásról beszélünk, akkor elsősorban a víz, szóda, ásványvíz és koffeinmentes teák fogyasztását ajánljuk. Ezek óriási szerepet játszanak az emésztésben, a táplálék felszívódásában, ezentúl étvágycsökkentő hatásúak és segítenek a súlyszabályozásban.

Magas C-, és E-vitamintartalmú ételek
A C-vitamin köztudottan jelentős antioxidáns, és gátolja a karcinogén metabolitok képződését a gyomorban és a bélcsatornában. Ezentúl az E- és az A-vitamin, valamint a retinoidszármazékok és a karotinoidok is csökkentik számos kémiailag indukált daganat kialakulását. Általában a gyümölcsök és a zöldségek magas E-vitamintartalommal rendelkeznek, de ezentúl az olajos magvak és a dióféléké is kiemelkedő. Szintén magas C-és E-vitamintartalommal bír a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a sárgaborsó is. Továbbá még ebbe a kategóriába sorolhatók azok a növényi eredetű olajok is, melyek sok E-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaznak. Ezekből is kiemelkedő a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj.
Jótékony fűszerek
Ezentúl, bár sokak számára megdöbbentő lehet, bizony a fűszerek közül is vannak olyanok, melyek képesek felvenni a harcot a rák kialakulása ellen. Ezek közé tartozik a curry, a csili, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg is. Hatásuk pedig abban rejlik, hogy vértisztító hatásuk van, így jelentősen elősegítik a káros anyagok távozását. Sőt, rákmegelőző vegyületeket is tartalmaznak.