A daganatos betegségeket is megelőzhetik ezek a hétköznapi ételek

Borítókép: A daganatos betegségeket is megelőzhetik ezek a hétköznapi ételek Forrás: Getty Images
Napjainkban az egyik legveszélyesebb betegség egyértelműen a rák. Különösen nagy probléma az, hogy annak ellenére, hogy a tudomány minden erejével küzd, hogy végre találjon egy olyan csodaszert, mely segít a rák gyógyításában, még nem fedeztek fel olyat, mely valóban megoldást jelente a problémára. Azonban, míg a világ ennek a hiányában van, kénytelenek vagyunk a megelőzésre koncentrálni. A megelőzésnek magának pedig több aspektusa van, ebben a cikkben kifejezetten a táplálkozásra tesszük a hangsúlyt.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 6 ételtípust, amely segít megelőzni a rákot, és fogyasztása jelentős hatással van az egészségügyi állapotodra.

Gyümölcsök, zöldségek

A jelenlegi kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy a zöldségfélék és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása határozottan csökkenti az emlő- és a vastagbélrák, továbbá a szájüregi nyelőcső-gége- és gyomorrák kialakulásának kockázatát. A gyümölcsök és zöldségfélék segítenek ebben, mivel bennük magas koncentrációban fordulnak elő vitaminok és nyomelemek, illetve magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően képesek felvenni a harcot a rákképződéssel szemben. Azonban fontos tudni, hogy ez elsősorban a nyers fogyasztás esetén igaz.

A rákmegelőző diétában jelentősen kiemelt szerepe van az alábbi zöldségeknek és gyümölcsöknek:

  • Brokkoli
  • Piros szőlő
  • Lilahagyma
  • Fokhagyma
  • Spárga
  • Kelkáposzta
  • Bimbóskel
  • Petrezselyemzöld
  • Zeller
  • Sárgarépa
  • Céklalé
  • Fekete ribizli
  • Áfonya
  • Szeder
  • Lila szilva
  • Málna
  • Cseresznye
  • Meggy

Továbbá az alma, és annak is különösen a héja olyan jótékony hatóanyagokat tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását. Ezentúl a sütőtök és a cukkini karotintartalma a rák elleni karotin egyik fontos alkotóelemét jelenti. Illetve a paprika magas C- és A-vitamintartalma, illetve folsav- és káliumtartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik leghatásosabb eszköze.

Forrás: Getty Images

Teljes értékű gabonafélék

A teljes értékű gabonafélék szintén segítenek abban, hogy megelőzzék a rák kialakulását. Ennek oka abban keresendő, hogy a magas rost- és ásványianyag-tartalma miatt képes felvenni a harcot a rák kialakulásával szemben. Éppen ezért érdemes a teljes kiőrlésű pékáru, müzli, barna rizs és a köles rendszeres fogyasztását beépíteni az étrendedbe.

Folyadékok fogyasztása

Sokan talán nem is gondolnák, de bizony a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy minimalizáljuk a rák kialakulását. Azonban ebben az esetben, mikor a napi 2 liter folyadék fogyasztásról beszélünk, akkor elsősorban a víz, szóda, ásványvíz és koffeinmentes teák fogyasztását ajánljuk. Ezek óriási szerepet játszanak az emésztésben, a táplálék felszívódásában, ezentúl étvágycsökkentő hatásúak és segítenek a súlyszabályozásban.

Forrás: Getty Images

Magas C-, és E-vitamintartalmú ételek

A C-vitamin köztudottan jelentős antioxidáns, és gátolja a karcinogén metabolitok képződését a gyomorban és a bélcsatornában. Ezentúl az E- és az A-vitamin, valamint a retinoidszármazékok és a karotinoidok is csökkentik számos kémiailag indukált daganat kialakulását. Általában a gyümölcsök és a zöldségek magas E-vitamintartalommal rendelkeznek, de ezentúl az olajos magvak és a dióféléké is kiemelkedő. Szintén magas C-és E-vitamintartalommal bír a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a sárgaborsó is. Továbbá még ebbe a kategóriába sorolhatók azok a növényi eredetű olajok is, melyek sok E-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaznak. Ezekből is kiemelkedő a hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj.

Jótékony fűszerek

Ezentúl, bár sokak számára megdöbbentő lehet, bizony a fűszerek közül is vannak olyanok, melyek képesek felvenni a harcot a rák kialakulása ellen. Ezek közé tartozik a curry, a csili, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg is. Hatásuk pedig abban rejlik, hogy vértisztító hatásuk van, így jelentősen elősegítik a káros anyagok távozását. Sőt, rákmegelőző vegyületeket is tartalmaznak.