Egy új kutatás szerint a C-vitamin segíthet a rák terjedésében is

Borítókép: Egy új kutatás szerint a C-vitamin segíthet a rák terjedésében is
Egy új kutatás, melyet a Journual of Clinical Investigation szakfolyóiratban publikáltak, egy igen érdekes eredményre jutott. Ugyanis véleményük szerint a daganatos betegeknek nem szabad sok C-vitamint fogyasztaniuk, mivel azok az antioxidánsok, melyek az adott vitaminban találhatók, képesek javítani a tüdődaganatok érellátását, ezzel pedig serkentik a daganat rohamszerű növekedését, illetve az áttétek kialakulását.

A kutatás eredménye azért is roppant meglepő, mert az eddigi kimutatások szerint sokkal inkább az volt a konklúzió, hogy az antioxidánsok védenek a daganatok ellen. Annak ellenére, hogy az antioxidánsok valóban képesek semlegesíteni az oxigéntartalmú szabadgyököket, melyek a szervezetet károsíthatják, mégis fontos a mérték tartása, ugyanis túladagolásuk bizony komoly problémákat okozhat.

Ne ess túlzásba!

Martin Bergö, a stockholmi Karolinska Intézet Biológiai Tudományok és Táplálkozástan Tanszékének tanára és az intézet alelnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetes antioxidánsok fogyasztása nem okoz problémát, azonban táplálékkiegészítők szedésével könnyedén túlzásba lehet esni velük, ami kifejezetten veszélyes is lehet. Legfőképp a daganatos betegek számára. Azt is kihangsúlyozta, hogy ennek oka abban rejlik, hogy az antioxidánsok egy olyan mechanizmust serkentenek, amelyek hatására új erek képződnek a daganatban, ezáltal pedig segítik annak növekedését és terjedését is.

Ezentúl arra is felhívták a figyelmet, hogy ne csak azok ne fogyassznak nagy mennyiségű antioxidánsokban gazdag vitaminokat, akik rákosak, hanem azok is tartózkodjanak tőle, akiknél fokozott veszélyt jelenthet a rák kialakulásának kockázata.

Forrás: Getty Images
Nem szabad túlzásba esni a vitaminok szedését illetően sem!

Ezért ne vigyél be túl sok antioxidánst a szervezetedbe

Bergö professzor és a kutatócsoportja már korábbi munkájuk során is kimutatták, hogy a C- és E-vitamin, vagyis a nagyobb antioxidáns mennyiséget tartalmazó vitaminok, a BACH1 nevezetű fehérje stabilizálásán keresztül képesek felgyorsítani a tüdődaganatok növekedését. Ez pedig akkor történik meg, amikor csökken egy sejtben az oxigén-szabadgyökök mennyisége. A kutatás szerint ez egyrészt akkor történhet meg, ha a daganat valamilyen mutáció folytán képes a saját antioxidáns-képességeit serkenteni. Illetve a másik opció az, ha valaki túl sok antioxidánst visz be a szervezetébe.

Azonban ez a felfedezés abban is segíthet, hogy hatékonyabban tudják kezelni a betegeket, ugyanis arra is figyelmesek lettek, hogy az olyan daganatok esetében, melyeknél ez a folyamat állt a háttérben, kiemelkedően érzékenyen reagáltak az érképzésgátlókkal szemben.

Természetesen a kutatás korántsem állt le, ugyanis a vizsgálatot immár további daganattípusokra is kiterjesztik. Remélve, hogy áttörő eredményeket fognak ezen a téren elérni.

Forrás

Ezeket a vitaminokat se told túl, hiszen hajhullást okozhatnak!