Fogyasztanak, alaposan eltelítenek, megszépítik a bőrt: a nyár 5 legegészségesebb étele, amiből egyél sokat!

Borítókép: Fogyasztanak, alaposan eltelítenek, megszépítik a bőrt: a nyár 5 legegészségesebb étele, amiből egyél sokat! Forrás: Getty Images/Lilly Bloom
Nyáron, különösen a hőségben, nem igazán kívánjuk a nehéz ételeket, sokkal inkább valami hűsítő, mégis tápláló és finom táplálékra vágyunk. A következő 5 étel nem csak az előbbi kívánalmaknak felel meg maximálisan, de még fogyaszt is, ráadásként pedig még a bőrt is szebbé varázsolja.

A nagy melegben legtöbben nem kívánjuk a kiadós ételeket, amelyek elfogyasztása után még órákig úgy érezzük, mintha kő lenne a gyomrunkban, sokkal inkább ácsingózunk valami könnyed, hűsítő finomságra. Persze a fagyi, a jégkrém, esetleg a jégkása is jól tud esni a kánikulában, de ezek – sajnos - nem rendszeres fogyasztásra, pláne nem főétkezéseknek lettek kitalálva, hiszen bár nagyon finomak, értékes tápanyagoknak viszont igencsak híján vannak, ellenben igazi kalóriabombák. De akkor mégis mit együnk? Szerencsére rengeteg olyan étel van, ami mindent tud, amire nyáron a szervezetünknek – és persze az ízlelőbimbóinknak is - szüksége van: egészségesek, hűsítenek, eltelítenek, fogyasztanak és még a bőrt is megszépítik.

Ananász

Az ananászt a hírességek is előszeretettel fogyasztják, és nem csak nagy melegben. Nem csoda, hiszen amellett, hogy ízletes és lédús, köztudott, hogy ez a gyümölcs igazi kalóriaégető táplálék. Számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz, például különösen gazdag C-vitaminban, ami nem csak az erős immunrendszerért felel, de serkenti a kollagén termelést is, így bőrünk rugalmasságáról és szépségéről is gondoskodik. Az ananászt a diétázók is szívesen iktatják be az étrendjükbe, hiszen egyik legismertebb előnye emésztés-elősegítő és anyagcsere gyorsító képessége, köszönhetően magas bromelain enzim tartalmának. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz egy triptofán nevű aminosavat is, amely növeli a szervezet szerotonin szintjét, ez javítja a stressztűrő képességet.

Tipp: Kókusztejjel összeturmixolva isteni smoothie készíthető belőle, de fogyaszthatjuk magában vagy görög joghurttal is, esetleg grillezve, de desszertként is, sőt akár húsok mellé köretként is megállja a helyét.

Forrás: Pixabay/Tesa Robbins
Az ananász az egyik legjobb zsírégető gyümölcs

Paradicsom

A paradicsom az egyik leglédúsabb zöldségünk, ami megérdemli a hazai „superfood” címet, hiszen rengeteg kedvező hatása van szervezetünk belső működésére, és a külsőnkre egyaránt. Magas a likopin-, a beta-karotin-, és a C-vitamin-tartalma, külsőleg pedig – különböző kozmetikai termékekben – sejt- és fényvédő hatását használják ki. A paradicsomban lévő likopin nagyon erős sejtvédő: már több kutatás is bebizonyította, hogy öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

Tipp: A nyári időszakban legtöbbször nyersen érdemes fogyasztani, sőt a pici koktélparadicsomok akár édes snackként is fogyaszthatóak. Ajánlott viszont olykor hőkezeléssel készíteni, ugyanis ilyenkor szabadul fel belőle a legtöbb likopin. Ilyen fomában, tehetjük gratinba, rakott krumpliba, pitébe, quiche-be, de elkészíthetjük a spanyolok kedvenc hűsítő levesét is, a gapzacho-t is vagy akár egy ízgazdag lecsót is.

Kígyóuborka

A kígyóuborka, a maga 96 százalékos víztartalmával a legjobb választás egy forró nyári napon, hiszen remekül hidratál. Fontos tudni, hogy egy közepes méretű uborkában 194 gramm folyadék található, ami majdnem egy pohár víznek felel meg. Emellett tele van olyan értékes vitaminokkal és nyomelemekkel, amelyekre a szervezetnek szüksége van: A-, B1- és C-vitaminnal, foszforral, vassal, káliummal és kalciummal. Tudtad, hogy csak magában a sötétzöld héjában annyi C-vitamin van, ami a szervezeted napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát fedezi?

Az uborkában sok az antioxidáns, köztük flavonoidok, amelyek közismerten szívvédő hatásúak. Az uborka magjában pedig olyan anyagok találhatóak, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérben található zsír mennyiségét. A kígyóuborka remek salátaalap is lehet, de fogyaszthatjuk mártogatósokkal is, például humusszal. És mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont sok benne a rost és a folyadék, a legszigorúbb diétába is beilleszthető.

A kígyóuborkát nem csak fogyasztani érdemes, de külsőleg is nagyon hasznos: a duzzadt, karikás szemekre érdemes uborkakarikákat tenni, a benne található víz, C-vitamin és koffeinsav ugyanis gyulladásgátló hatású, segít csökkenteni az irritációt és a duzzanatot, továbbá napégés esetén is kiváló házi gyógymód lehet.

Forrás: Pixabay/Pexels
A görögdinnye segít a bőr UV-sugarak elleni védekezésében is.

Görögdinnye

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen semmi sem hidratálja úgy a szervezetünket, és telíti el a gyomrunkat, kényezteti az ízlelőbimbóinkat, mint ez a csodálatosan lédús és ízletes gyümölcs, ami ráadásul még a fogyásban is segít és védi a szemet, a szívet és a bőrünket is. Ez annak köszönhető, hogy sok benne a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint. A utóbbi kettő a bőrünkre különösen jó hatással van, ugyanis nagyobb dózisban erősíti annak védekező képességét a káros UV sugarak ellen, továbbá segít megőrizni hidratáltságát, rugalmasságát. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dinnye evést követően már nem kell bekennünk magunkat fényvédő krémmel! Fogyaszthatjuk magában, turmixolva egy kis joghurttal, de akár feta sajttal és sonkával is, hiszen mindenhogy isteni!

Tipp: A dinnyét nem csak enni érdemes, de arc- és testpakolásként is felhasználhatjuk. Pépesítve és joghurttal elkeverve hatékony kencét készíthetünk, amely hidratálja, ápolja és puhává varázsolja a bőrünket.

Bogyós gyümölcsök

Jó választás melegben a cseresznye, meggy, áfonya, málna és egyéb bogyós gyümölcsök, melyeknek nem csak a víz-, de antioxidáns tartalma is magas, ezáltal kiváló gyulladáscsökkentők és segítenek a napnak kitett, megégett bőr regenerálásában is. A bogyósok a kínai orvoslás szerint hűtő hatású ételek, jól illenek hideg smoothiek-ba, turmixokba, de magukban is tökéletesen megállják a helyüket akár édességként is.

Tipp: A gyümölcsökből főzhetünk egy hidegre hűtött krémlevest, adhatjuk jól behűtött pudinghoz, jégkásával összekeverve pedig frissítő sorbet-t kapunk.

Forrás1; Forrás2; Forrás3; Forrás4; Forrás5

Nincs is jobb fülledt nyári estéken egy finom Aperol Spritznél. Most mutatunk pár trükköt, hogyan turbózhatod fel, hogy még istenibb legyen!