14 étel, ami csökkenti a vércukorszintet: nem csak cukorbetegeknek ajánljuk fogyasztásukat!

Borítókép: 14 étel, ami csökkenti a vércukorszintet: nem csak cukorbetegeknek ajánljuk fogyasztásukat! Forrás: Pexels/Nataliya Vaitkevich
Magas vércukorszint (hiperglikémia) többnyire cukorbetegeknél jellemző, de egészséges embereknél is előfordul, például hirtelen nagy mennyiségű cukorbevitel után. Kialakulásában számos tényező közrejátszhat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk étkezésünkre!

A magas vércukorszint veszélyei

A vércukorszint akkor nevezhető magasnak, ha éhgyomri állapotban 7mm/l feletti vagy étkezés után 8mm/l értéket meghaladó. Amennyiben ez az állapot rendszeres, az aggodalomra adhat okot. Nem csak az elfogyasztott élelmiszerek befolyásolhatják vércukorszintünket. A kevés fizikai aktivitás, betegségek, egyes gyógyszerek növelheti a probléma kockázatát. Ha nem kezelik, a hiperglikémia súlyossá válhat, és komoly egészségügyi problémákat okozhat, amelyek sürgősségi ellátást igényelnek, beleértve a diabéteszes kómát is. A tartós hiperglikémia, mégha nem is súlyos, egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek hatással vannak a szemre, a vesére, az idegekre és a szívre.

Forrás: Pexels/PhotoMIX Company

Mitől magas a vércukorszint?

Bár az olyan tényezők, mint a testsúly, az aktivitás, a stressz és a genetika szintén szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, az egészséges étrend betartása kritikus fontosságú a vércukorszint szabályozásában. Míg egyes élelmiszerek, beleértve a magas hozzáadott cukrot és finomított szénhidrátokat is, hozzájárulhatnak a vércukorszint ingadozásához, mások optimalizálhatják a vércukorszint szabályozását, miközben javítják az általános egészséget.

Íme 14 olyan étel, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában!