11 tünet, ami inzulinrezisztenciára utal: a hasra hízás és szőrösödés is jelezheti

Borítókép: 11 tünet, ami inzulinrezisztenciára utal: a hasra hízás és szőrösödés is jelezheti Forrás: Getty Images
A vércukorszint rendkívül fontos tényező a szervezetünk működésének szempontjából. Ennek szabályozásáért felelős az inzulin, amely hormonként segíti azt, hogy a sejtekbe kerüljön a cukor, mely azokat táplálja. Azonban, ha inzulinrezisztencia áll fenn, akkor a sejtek tulajdonképpen nem jutnak elég cukorhoz. Ennek oka az, hogy maga a receptor hibásan jön létre, emiatt pedig a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására. Emiatt pedig szükségszerű több inzulinnak jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtekbe cukor kerüljön.

Annak ellenére, hogy az inzulinrezisztencia rendkívül gyakori, a probléma sokszor nem derül ki időben, kizárólag akkor, mikor már a tünetei is jelentkeznek. Így elsősorban tanácsos évente kérni az orvosodat, hogy rendelje el az inzulinszint vizsgálatát. Amennyiben nincs időben kezelve a probléma, akkor akár 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat. Nem véletlenül nevezik szakemberek a diabétesz előszobájának.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia számos nagyon komoly tünettel jár, melyeket az alábbiakban ismertetünk:

 • menstruációs zavar,
 • meddőség,
 • PCOS,
 • hasra való hízás, főleg az úszógumik kialakulása,
 • túlzott szőrösödés,
 • hajhullás,
 • depresszió,
 • kóros fáradtság,
 • rossz alvás,
 • belső nyugtalanság
 • stressz

Az inzulinrezisztencia elsősorban a nőket érinti, és nagyon gyakori, hogy a családalapítás időszakában derül ki a probléma, mikor is a hölgy meddőség gyanúja miatt kivizsgáltatja magát. Azonban az, hogy a nők esetében gyakrabban alakul ki, nem jelenti azt, hogy a férfiakat ne érintené. Esetükben a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • magas vérnyomás
 • kopaszodás
 • merevedési zavar
 • hasi elhízás
Forrás: Getty Images
A hasi hízás, főleg az úszógumik kialakulása, gyakori tünet, mely inzulinrezisztenciára utal.

Milyen okok állnak az inzulinrezisztencia hátterében?

A betegség elsődleges oka, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, vagy nem működnek megfelelően. A probléma hátterében állhat genetikai hajlam, ez kiváltképpen igaz, ha már fordult elő a családban 2-es típusú cukorbetegség. Továbbá a helytelen étkezés, a gyorséttermi koszt és a mozgásszegény életmód mind növelheti ennek a kockázatát. Illetve az is problémás, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin ellátottsága. Ezentúl a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor- és a gluténérzékenység, továbbá az emésztőrendszeri problémák, a gyomor- és bélrendszeri betegségek és minden olyan tényező, mely a szénhidrát-anyagcserével kerül összefüggésbe, problémás lehet.

A diagnózis alapvetően cukorterheléses vérvétellel mutatható ki. Azért is nagyon fontos mielőbb felfedezni a problémát, mivel az inzulinrezisztencia előrehaladtával könnyedén alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség. A kezelés általában életmódváltással jöhet létre. Fontos, hogy a beteg rendszeresen sportoljon, figyeljen oda az étkezésére, kiváltképpen az étkezésének cukortartalmára. Tehát fontos, hogy ne fogyasszon cukrozott vagy fehér liszttel készülő élelmiszereket, ezentúl figyeljen arra, hogy legalább napi négyszer-ötször étkezzen. Sok esetben már az életmódváltás is eredményt hoz, azonban amennyiben mégsem, akkor érdemes lehet gyógyszerrel beállítani a inzulinszintet.

Forrás: Getty Images
A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni az inzulinrezisztencia kialakulását.

A megelőzés kulcsfontosságú

Érdemes lehet a megelőzésre is komoly hangsúlyt fektetni, főleg azoknak, akiknek a családjában van inzulinrezisztenciára hajlam. Ebben az esetben ajánlott a megelőzésre törekedni, tehát érdemes inkább cukorban szegény ételeket fogyasztani. Továbbá javasolt a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés betartása, és a rendszeres testmozgás, ugyanis ezek segítségével jelentősen csökkentheted annak a kockázatát, hogy cukorbetegség alakuljon ki esetedben.