Ezt a 11 kérdést mindenképpen tedd fel a dokidnak, ha mostanában szeretnél gyereket

baba,szülés Forrás: Getty Images
Hatalmas mérföldkő egy párkapcsolatban, amikor úgy döntötök, készen álltok a családalapításra. De még mielőtt azonnal fejest ugrotok a lepedők alá, nem árt, ha előtte befoglalsz egy konzultációt a nőgyógyászodnál. Azon túl, hogy felméri az általános állapotodat, hasznos tanácsokkal is segíthet, hogy mielőbb megfoganhasson az új élet. Még hatékonyabb lehet ez a látogatás, ha előre összeírod, mik azok a dolgok, amiket át szeretnél beszélnél vele. Összeszedtük, milyen kérdéseket ne hagyj le a listádról.

A Famiily.hu cikke.

Mennyi idő alatt eshetek teherbe?

Erre a kérdésre természetesen még egy nőgyógyász sem fog tudni pontos dátumot kivágni; az életkorod, az egészségi állapotod – s ha voltak, az előző terhességeid – ismeretében egy hozzávetőleges becslést viszont mondhat. Ugyanakkor a fogantatás is teljesen egyedi, míg egyes pároknál már az első nekifutásra összejön, mások akár évekig is próbálkoznak, mire összejön a baba.

Mikor álljak le a fogamzásgátlóval?

Nem feltétlenül leszel terhes a következő pillanatban, ahogy letetted a tablettákat.

Hiába hagyod abba, a hormonális fogamzásgátlóknak kell azért egy kis idő, míg kiürülnek a szervezetedből. A modernebb, alacsonyabb hormontartalmú készítmények esetében ez viszont már nem tart hónapokig. Próbálkozni ugyan lehet, a ciklusnak viszont először hormonmentesen is rendeződnie kell ahhoz, hogy sikeres lehessen a fogantatás.

Az általános egészségi állapotom befolyásolja a termékenységet?

Bizonyos esetekben igen, egyes betegségek hatással lehetnek rá; ilyen például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az endometriózis, vagy a pajzsmirigy problémák. A férfiak részéről a teherbeesést nehezítheti, ha gond van a spermák számával, vagy a mozgékonyságával, az alakjával. Az orvos felméri a helyzetet és vázolja a lehetőségeket, hogyan lehetne áthidalni ezeket a problémákat.

Rendszeresen gyógyszert szedek. Így is teherbe tudok esni? Árthatnak ezek a babának?

Vannak gyógyszerek, például egyes vérnyomáscsökkentők, vagy epilepsziára felírt orvosságok, melyek szedése mellett eleve kisebb az esély a fogantatásra. Sőt, olyanok is; amelyek a méhben növekedő magzatnak árthatnak, fejlődési rendelleneségeket okozhatnak. Ilyenek a szteroidok, egyes antipszichotikumok és antidepresszánsok, vagy például egyes pajzsmirigy gyógyszerek. Minden esetben át kell beszélned ezeket az orvosoddal, aki a kockázat-haszon elvét mérlegelve eldönti, váltsatok-e inkább egy másik gyógyszerre a terhesség alatt.

Szedjek vitaminokat?

Vannak nők, akik a „tervezett” fogantatás előtt már 3-6 hónappal elkezdenek folsavat szedni. Ez a vitamin nagyon fontos; csökkentheti a velőcső-záródási problémák és egyéb születési rendellenességek előfordulását. Elképzelhető, hogy a nőgyógyászod javasolni fogja a már a babatervezéskor ajánlott vitaminkészítmények egyikét, főleg akkor, ha egyes nyomelemekből hiány mutatkozik a szervezetedben.

Mostantól máshogy kell ennem, edzenem? Változtassak az életvitelemen, ha teherbe akarok esni?

Se a túlsúly, se a kóros soványság nem kedvez a teherbeesésnek; s adott esetben olyan komplikációkhoz vezethet, mint a terhességi cukorbetegség, vagy a terhességi magas vérnyomás, sőt még vetélés is előfordulhat. Ahogyan a túlzásba vitt edzés, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás is igencsak rossz hatással vannak a fogantatásra és a terhességre egyaránt.

Érdemes ezekről a kérdésekről is nyíltan, őszintén elbeszélgetned az orvosoddal, aki meg fogja mondani, ha úgy látja, szükséges változtatni valamilyen szokásodon.

Be kell-e oltatnom magam?

Terhesen nagyobb rizikója van bizonyos betegségeknek, ezért fontos, hogy amit csak meg lehet előzni védőoltással, azokat próbáljuk meg kiküszöbölni. A mumpsz, a rubeola, a kanyaró és a bárányhimlő elleni vakcinákban a magzatot károsítható, élő vírusok vannak. Így ha valamilyen oknál fogva ezek ellen nem lettél korábban beoltva, célszerű lenne még a teherbeesés előtt bepótolni. Szezonális influenza, Di-Per-Te, vagy például a Hepatitis B oltás viszont beadható terhesen is.

Nézzek más orvos után?

Nem biztos, hogy minden nőgyógyász vállal kismamákat és szüléseket is. Ha bizonytalan vagy benne, nyugodtan kérdezz rá az orvosodnál.

Csináltassunk előzetes genetikai szűrést?

Pároddal akár már a családtervezés szakaszában is részt vehettek olyan szűrővizsgálaton, ami azokra a kérdésekre adhat választ, hogy magatokban hordozzátok-e olyan genetikai rendellenességek átörökítésének kockázatát, mint például a gerinc eredetű izomsorvadás (SMA), a cisztás fibrózis, vagy a gyógyíthatatlan Tay-Sachs szindróma.

Miért nem tudtam még teherbe esni?

Ha több, mint egy éve próbálkoztok, vagy már elmúltál 35 éves és egy fél éve rajta vagytok a babaprojekten, sikertelen; javasolt orvoshoz fordulni, aki akár mindkettőtöknél elkezdheti a meddőségi kivizsgálást.

Mit tegyek, miután pozitív lett a tesztem?

Sok párnak hirtelen fogalma sincs mit tegyen, miután kiderült, jön a baba. Rohanjanak hirtelen a szülész-nőgyógyászhoz, vagy várjanak azért néhány hetet, amíg az embrió egyáltalán látható lesz az ultrahangon? Konzultálj az orvosoddal először is, aki el fogja mondani, szerinte mikor s hova menjél először.

És akkor rögtön itt van pár tudnivaló arra az esetre, ha összejön a baba: