Nobel-díjat kapott Karikó Katalin: ő az első magyar nő, aki ilyen megtiszteltetésben részesülhet

Borítókép: Nobel-díjat kapott Karikó Katalin: ő az első magyar nő, aki ilyen megtiszteltetésben részesülhet Forrás: RTL
Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman élettani-orvosi Nobel-díjat kaptak az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Ez többek között azért is hatalmas dolog, mert Karikó Katalin lett az első magyar nő, aki Nobel-díjat kapott.

2023-ban Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak ítélték az élettani-orvosi Nobel-díjat, jelentette be hétfő délelőtt a Svéd Királyi Akadémia. A díjat pedig az mRNS-technológia kifejlesztésért kapták.

Az első magyar nő, aki Nobel-díjat kapott

Karikó Katalin, Széchenyi-díjas magyar biokémikus az Egyesült Államokban él, és a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának adjunktusa. Kutatótársa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának az RNS és immunrendszer biológiáját kutató laboratóriumának a vezetője. Együtt kutatták, dolgozták ki és végül szabadalmaztatták a módosított nukleotidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását.

BREAKING NEWS The Nobel Assembly at Karolinska Institutet has today decided to award the 2023 Nobel Prize in Physiology...

Posted by Nobel Prize on Monday, October 2, 2023

Emberek millióit mentették meg

Munkásságuk emberek millióinak mentette meg az életét, hiszen hónapok alatt alakult ki egy világméretű járvány, mely rengeteg ember életét követelte. Ekkor az egész világ elkezdett egy olyan oltóanyagon dolgozni, mely segít megelőzni a betegség súlyos következményeit. Elsőként pedig a Pfizer-BioNTech-nek sikerült engedélyezett vakcinát készítenie. Ami pedig még ennél is hatalmasabb eredmény volt, hogy ennek a vakcinának a kifejlesztése, tesztelése és a gyártás elindítása mindössze egy évbe telt. Így Karikó és Weissman munkássága egy hatalmas előrelépés volt az oltóanyagok fejlesztésének technológiájában. Sokak számára nem is volt kérdés, hogy ezért a kiváló teljesítményért Nobel-díjat kapnak. Felfedezésüknek köszönhetően a Nobel-díj mellett olyan neves tudományos díjakat is elnyertek, mint a a Horwitz-, Wolf-, Albany-, Breakthrough-, Lasker- és Gairdner-díjakat.

Szintén érdekesség, hogy a kifejlesztett módszer nem csupán a koronavírus ellen, és nemcsak oltóanyagként használható, hanem különböző genetikai betegségek kezelésére is alkalmas lehet, sőt akár még a rák kezelésében is egy új alternatívát jelenthet.

Karikó Katalin lett az első magyar nő, aki Nobel-díjat kapott. Szívből gratulálunk!

Az alábbi galériában pedig 5 olyan szokást GYŰJTÖTTÜNK össze, melyekre a Covid alatt jöttünk rá, milyen szörnyűek!