Mit jelentenek a számok a spagetti csomagolásán?

spagetti Forrás: Getty Images
Észrevetted egyáltalán, hogy számok vannak az olasz spagettik csomagolásán?

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Ha háromjegyűek, akkor terméksorszámok, de az egy- vagy kétjegyű számok a szálak méretére utalnak. Az olasz konyháról úgy hírlik, hogy minden szószhoz megvan a maga pastája, amit vétek mással fölcserélni.

A világszerte kedvelt bolognai spagetti Itáliában ismeretlen fogalom: a húsos ragukat leggyakrabban kis darabos vagy szalagszerű pastával, azaz pennével, tagliatellével, fusillivel, esetleg valamilyen tojásos tésztával (strozzapreti, paglierini, pappardelle) szolgálják fel. A pestót rendszerint bavette, netán trinette tésztával tálalják, a tejszínes mártások fettuccinét, a rákos-halas ételek linguinét kívánnak, míg fűszeres szószokat (puttanesca, amatriciana, carbonara) pennével, bucatinivel vagy spagettivel adnak fel. Visszatérve a számozásra, a hosszú tészták esetében minél nagyobb a szám, annál vastagabb a tésztaszál.

Gyártótól függően a 3-as számú spaghettini 0,8-1,5 mm, az 5-ös számú (normál) spaghetti 1,1-2 mm, a 8-as számú spaghettoni 1,7-3 mm átmérőjű. Vagyis minél nagyobb a szám és vastagabb a tészta, annál több időt igényel a főzése.

A spagettit a sztárok is szeretik, íme három recept, ami hírességek nevéhez fűződik: