Hogyan számold ki az ételadagokat a bevásárláshoz?

adag,kanál,étel Forrás: GettyImages
Ha tízen ülitek körbe az ünnepi asztalt, akkor hány kiló húst vegyél? A húslevesben mennyi legyen a tészta? Fogós kérdések ezek még a gyakorlott házigazdáknak is. Gajda Zoltán dietetikus, szakács segítségével összefoglaljuk, hogyan számold ki a megfelelő adagokat – nem csak karácsonykor.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg.

Egy leves „tartalmi” részének szűk fele legyen a hús, bő fele a többi (zöldség, krumpli, galuska stb.). Egy tányérnyi (4 deci) leveshez például számolj 6 deka húst, 3 deka krumplit és 3 deka egyéb zöldséget. Ha a levesbetétet olyasmihez készíted, ami már egyébként is igen gazdag, akkor elég fejenként fél–egy dekával számolnod. Ha azonban olyan levesről van szó, amelyben a tészta dominál (húsleves), akkor másfél dekát is kimérhetsz adagonként.

Egy talponálló menüjében 12 deka hús a fejadag, egy kifőzdében 14-15 deka, egy beülős étteremben pedig 16–20 deka. Otthoni körülmények között azért rászámolhatsz egy kicsit, gondolva a nagyevő bácsikádra, aki biztos, hogy kétszer fog szedni. (Kicsit hasonlóan ahhoz, mint ahogy az angol mondja teakészítésnél: fejenként számolj egy teáskanál teafűvel, és még eggyel „a kannának”.) Ezért ha mondjuk tízen lesztek, akkor egy bő rászámolással végy 3 kiló húst. Bélszín vagy steak esetében egy kicsit másképp számolunk: ebben az esetben 25–40 deka egy adag.

Rántott halból személyenként 15–20 deka dukál.

Éttermi berkekben a köretek szárazanyag-tartalma főzés előtti állapotban 8 deka. Tehát ennyi rizst tegyél fel főni, ennyi lisztből készíts galuskát stb.

borsó
Forrás: Unsplash

Ha háromdecis tányérral számolunk, a főzelékbe fejenként 15–20 deka nemesanyag kerüljön – például borsó. A káposztaféléknél számolhatunk akár 25 dekával is, mert ezek összeesnek. Vigyázat, a száraz hüvelyesek (például a bab, a lencse) viszont megdagadnak, így ezekből 7-8 deka is elég lesz!

Ha lisztes rántást készítesz, akkor fejenként 1 deka liszttel számolj, ami egy teáskanálnak vagy egy csapott evőkanálnak felel meg.

Ha már kiszámoltad a pontos mennyiséget, jól jön néhány tipp, hogy profin tudd előkészíteni az élelmiszereket: