uborkás szendvics,tea,angol,recept Forrás: pinterest

Brit klasszikus: uborkás szendvics – avagy a királynő kedvence

Ha szívesen összedobnál magadnak egy három összetevős szendvicset, amit a királyi udvarban is gyakran fogyasztanak, mutatjuk a receptet!

Az angolok hagyományosan az ötórai tea mellé szolgálják fel az uborkás szendvicset, ami mára a brit arisztokrácia szimbóluma lett – nem éppen pozitív értelemben. Gyakran vonnak ugyanis párhuzamot az uralkodócsalád és a teaszendvics között, mely szerint mindkettő színtelen és kissé megfáradt. Nem tisztünk eldönteni, hogy ez valóban így van-e, de azt tudjuk, hogy II. Erzsébet nagyon kedveli ezt a brit finomságot, ahogyan mi is. (Amerikaiasított változatát nem különben.) Mutatjuk mindkettőhöz a receptet!

Angol uborkás szendvics

uborkás szendvics,angol,brit
Forrás: pinterest
Angol uborkás szendvics

Hozzávalók

  • 6–8 szendvicskenyér
  • 100 g vaj
  • 1 nagyobb fürtös uborka (pucolva, hajszálvékonyra szeletelve)
  • 1 csipetnyi só
  • 1 tk. citromlé

Elkészítése

A kenyérszeletek héját – a klasszikus recept szerint – levágjuk, majd a szeleteket teljesen megvajazzuk. (Fontos, hogy ne hagyj ki egyetlen négyzetcentit sem, máskülönben az uborka eláztatja.) Két megvajazott kenyérszelet közé tegyél két sor szeletelt uborkát, sózd meg, majd ízesítsd pár csepp citromlével. Vágd ketté úgy, hogy két téglalap formát kapj.

Amerikai uborkás szendvics

uborkás szendvics,recept,angol recept,amerikai recept,klasszikus recept
Forrás: pinterest
Uborkás szendvics

Az amerikai verzióban a vajat a krémsajt váltja fel és rengeteg zöldfűszer is kerül bele.

Hozzávalók

  • 6–8 szelet toast- vagy szendvicskenyér
  • 100 g krémsajt
  • 1-2 ek. friss kapor (felaprítva)
  • 1 tk. citromlé
  • 1/2 tk. citromhéj (reszelve)
  • 1 csipetnyi só
  • 1/2 csipetnyi fekete bors
  • 1 kisebb kígyó- vagy 1 fürtös uborka

Elkészítése

Krém: Tedd egy tálba a krémsajtot, add hozzá a felaprított kaprot, a citrom levét és héját, a sót, borsot. Keverd a masszát homogénre, majd tedd a hűtőbe 1-2 órára.

Szendvics: A krémet vedd ki a hűtőből 30 perccel korábban, mint ahogy nekilátnál a szendvicsek elkészítésének – így könnyebb lesz vele dolgozni. Ez idő alatt pucold meg, majd vágd fel vékony szeletekre az uborkát. (Ehhez érdemes mandolint használni.) Kenj meg egy szelet kenyeret a sajtkrémmel, majd pakolj rá néhány szelet uborkát és jöhet rá még egy szelet kenyér. Vágd le a héját (nem kötelező), majd vágd a szendvicseket négy egyenlő részre. Díszítsd a falatkák tetejét némi friss kaporral.

A brit királyi családban bizony bizarrabb szokások is vannak, mint az uborkás szendvics fogyasztása. Kattints a galériánkra, ahol megmutatjuk, melyek is ezek!