Ragacsos rizs készítése otthon, ahogy a japánok csinálják: egyszerűbb, mint hinnéd!

sushi; ragacsos rizs, recept Forrás: Getty Images
A sticky rice, vagyis ragacsos rizs elnevezés nemcsak a rizs állagára, hanem a fajtájára is utal. Egy speciális változatról van tehát szó, amely számos japán és thai étel elengedhetetlen hozzávalója – például szusikészítéshez is erre a rizsre van szükség. De mi van akkor, ha hiába keresed, nem találod a boltok polcain? Nincs mese, neked kell elkészítened! Kovács Enikő írása

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2022-es 1. lapszámában jelent meg először „Hogyan készíts ragacsos rizst otthon?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Jó hír, hogy egy kis ügyességgel a sima, normál állagú rizsből is ragadósabbat tudsz varázsolni. A következő receptet kifejezetten szusikészítéshez ajánljuk!

HOZZÁVALÓK:

▶ egy csésze (200 gramm) vagy másfél csésze (300 gramm) rizs – nyugi, mindjárt megmagyarázzuk!

▶ 2 csésze (450 ml) víz

▶ 4 evőkanál rizsecet

▶ 2 evőkanál cukor

▶ 1 teáskanál só

Így állj neki!

Forralj fel 2 csésze (450 ml) vizet egy nagy fazékban. Ha rövid szemű rizst használsz, akkor 1,5 csésze (300 gramm) rizst adj a vízhez, ha közepes szeműt, akkor elég egy csésze (200 gramm). Ha teheted, használj inkább rövid szeműt, annak ugyanis általában magasabb a keményítőtartalma, amitől kissé ragadósabb lesz. (Jó tudni! Mind a jázmin, mind a basmati rizs közepes szeműnek számít.) Ha a víz elkezd forrni, vedd lejjebb a gázt, és fedd le az edényt egy fedővel. Addig főzd így a rizst, amíg az összes vizet fel nem szívja. Keverd össze a 4 evőkanál rizsecetet, a 2 evőkanál cukrot és 1 teáskanál sót egy kis serpenyőben. Ez lesz a szusirizs fűszere, de abban is segíteni fog, hogy a rizs ragadósabbá váljon. Közepes lángon kezdd el felforralni, közben kevergesd is egy kicsit, hogy a cukor könnyebben feloldódjon. Ha felforrt, vedd le a tűzhelyről és tedd félre kihűlni. Öntsd át a rizst egy üvegtálba. Ha lehet, próbáld elkerülni a következő lépésekben a fémből készült tárgyak használatát, nehogy az ecet fémes ízt kapjon. Addig, amíg a rizs forró, öntsd rá az előbb félretett fűszeres szószt, és egy fakanállal jól keverd össze. Amint megvagy, tálalhatod is – ha lehet, még melegen!