A rizskészítés elronthatatlanul tökéletes módja: mindig szuper lesz a köret

rizskészítés Forrás: Getty Images
Akár a Nagyi tanácsait követed, akár beruháztál egy rizsfőző „csodamasinába”, előfordulhat, hogy bizony, még mindig nem sikerül úgy, ahogy szeretnéd. Pedig a tökéletes rizskészítés receptje egyszerűbb lehet, mint elsőre hinnéd. Sőt, arra is van mód, hogy kedvenc köreted akár 60 százalékkal kevesebb kalóriát jelentsen.

Letapad, odaég, vagy a szép hosszú szemek az elkészítés során kevésbé étvágygerjesztő masszává állnak össze? Mielőtt megfognád a lábast, és kidobnád az ablakon, vegyél egy nagy levegőt és számolj tízig.

Annál is inkább, mert ha a rizs megy, a családi ebéd vagy vacsora köret nélkül marad. Az pedig senkinek sem jó. Szóval, hirtelen reakció helyett inkább gondold át, mit csinálhatnál másképp. Talán másképp is el lehetne készíteni? De hát – és itt adja is magát a kérdés – mit lehet egy olyan pofonegyszerű dolgon elrontani, mint amilyen a rizskészítés? A válasz, mint annyi más dolog esetén, itt is a részletekben rejlik.

Milyen a tökéletes rizskészítés?

Ezzel kapcsolatban számos recept kering, mind az interneten, mind a családban vagy a baráti körben. Másképp főzi a Nagyi, mást mond a legjobb barátnőd és mást írnak a gasztroblogokban. Akad, aki szerint mindig tegyél egy fél hagymát a lábas aljára, úgy nem ragad oda a rizs, vagy próbáld úgy a rizskészítés „csodatechnikáját”, hogy pontosan kétszer annyi vizet adsz az apró, fehér (vagy az egészségesebb barna) szemekhez.

Alakbarát rizskészítés – így csökkentsd akár 60 százalékkal a rizs kalóriatartalmát!

Egy csésze főtt hosszú szemű rizsben körülbelül 206 kalória van, egy csésze főtt barna rizsben 216. A tudósok szerint 60 százalékkal csökkentheted ezt a kalóriatartalmat, ha főzés közben egy pici kókuszolajat adsz a rizshez. Majd amikor kész, lehűtöd: nagyjából 12 órára hűtőbe teszed. Ennek oka, hogy a módszer növelheti a rizsben lévő rezisztens keményítő arányát. Ami annyit jelent, hogy így az elfogyasztott rizst a szervezeted nem tudja olyan mértékben feldolgozni (vagyis nem alakul át glükózzá vagy glikogénné). És mivel a hasznosulás kisebb, a kalóriák száma miatt is jóval kevésbé kell aggódnod.

A tudósoknak van még egy jó hírük: a módszer kis kókuszolajjal főzött, lehűtött, majd felmelegített rizzsel is működik: eredményeik nem mutattak számottevő változást melegítés után sem a rezisztens keményítők jelenlétét illetően.

Hogy melyik a legjobb, legegészségesebb, arról nyilván lehet vitatkozni. Mi viszont egy egyszerű módszert szeretnénk most megosztani veled, ami az internetezők egyik kedvence is, egyenesen a háztartási praktikák nagyasszonyának, Martha Stewartnak a konyhájából.

Egyszerű és nagyszerű technika, amivel neked is sikerül a tökéletes rizskészítés

Már a hozzávalóknál láthatod, hogy nincs itt semmi ördöngösség. Martha egy csésze rizshez másfél csésze vizet ad, illetve fél teáskanál sót.

Az elkészítés pedig a következőképpen történik: először is forrald fel a vizet egy közepes méretű lábasban. Ha megvan, szórd bele a rizst és a sót, majd forrald fel újra. Felforrt? Akkor ideje levenni a lángot takarékra. A rizst fedd le, és körülbelül 16-18 percig főzd.

Ne piszkáld, csak a főzési idő vége felé ellenőrizd, hogy magába szívta-e a vizet. Ha a végeredményen úgy látod, mintha apró kráterek keletkeztek volna benne, akkor nagy valószínűséggel jó munkát végeztél.

Húzd félre a tűzről, és hagyd még lefedve pihenni 10 percig. Ezután villával egy kicsit megforgathatod, és lehet is tálalni!

Forrás1
Forrás2
Forrás3

Galériánkból megtudhatod, hogyan segít a főzés a lelken!