Ötperces leves, ha nincs időd a főzésre
Ez pedig a kaporleves. Amit az elmúlt évek alatt a „nemkaporkedvelő” barátaimnak is sokszor készítettem, és egytől-egyig mindenki odáig volt érte.
Néha csak magában eszem, néha pedig levesbetétként csurgatott-, vagy buggyantott tojást használok hozzá, máskor pedig levesgyönggyel vagy krutonnal szórom meg. Sokszor meg csak állok fölötte és azon filózok épp melyik finomsággal dobjam fel. Ha te is kipróbálnád, mutatom a receptet!
Kaporleves
Hozzávalók
- 1 ek. vaj vagy valamilyen növényi olaj
- 1 ek. liszt
- 1 nagy csokor friss kapor
- 3-4 szem egész bors
- 5 dl alaplé (vagy 5 dl víz és egy leveskocka)
- 5 dl tej (de 1-2 dl tejszínnel is készíthető)
- 1 csipet cukor
- só
- bor
- Opcionális levesbetétek: tojás, levesgyöngy, kruton, tejföl
Elkészítése
Aprítsd fel a kaprot, majd egy lábasban futtasd meg egy kevés olajon, vagy vajon. Szórd hozzá a lisztet, keverd át, majd öntsd fel az alaplével és a tejjel. Dobj bele pár szem borsot, egy csipet cukrot, forrald fel, majd ilyenkor csurgass, vagy üss bele 1-2 tojást, ha szeretnél, vagy tálalásnál adj hozzá tejfölt, krutont vagy levesgyöngyöt.