Nem kaptál a boltban élesztőt? Készíts kovászt, az úgyis egészségesebb!

kovász,recept,kenyér,kenyérsütés Forrás: GettyImages
Az utóbbi időben egyre többen vetemed(né)nek kenyérsütésére, ami szuper dolog, azonban egy bibi van, hogy élesztőért is ki kell menni a boltba, és akkor sem biztos, hogy kapunk.

Mivel senkit nem biztatnék erre, inkább mutatunk egy kovász receptet Limaratól, amivel bármikor süthetsz otthon. Ráadásul a kovászos kenyér finomabb és tartósabb is, mint gyorsan kelesztett társai.

Kovász

kovász,recept,kenyér,kenyérsütés
Forrás: GettyImages
Kovász

Amire szükséged lesz

  • befőttesüveg
  • 25 g kenyérliszt
  • 25 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 g meleg víz

1. nap

Öntsd a befőttesüvegbe a hozzávalókat és keverd össze, majd csukd rá a tetejét és 24 órára tedd 24-25 fokos, meleg helyre. (Ez idő alatt ne nyisd ki a fedelet!)

2. nap

A második napra, kis buboréknak kellett megjelenniük a kovászban, de, ha nem, akkor sem kell aggódnod, egy újabb nap elteltével biztosan előjönnek majd. Nyisd ki az üveget, és keverd át a masszát, majd tedd újabb 24 órára meleg helyre.

3 nap

Ha már buborékos a kovász, kezdődhet az etetés: vegyél ki az üvegből 50 g masszát, és tedd át egy tiszta üvegbe, adj hozzá 50 g lisztet (ez lehet sima kenyérliszt, vagy kenyér-, és rozsliszt 1:1 arányú keveréke) és 50 g langyos vizet. Alaposan keverd össze, majd tedd rá a fedelét, de ne csavard rá! Újabb 24 órára tedd meleg helyre. (Az eredeti kovászkezdeményt már fel is használhatod sütéshez, ha szeretnéd, de ehhez még szükséged lesz élesztőre is.)

4. nap

Egy az egyben ismételd meg a 3. napi lépéseket, és ügyelj rá, hogy ezen a napon se zárd le teljesen az üveget!

5. nap

Az 5. nap reggelén vegyél ki újra 50 g kovászt az üvegből, és tedd át egy tisztába, majd adj hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet, vagy lisztkeveréket és keverd el (akkor jó, ha galuska állagú), majd tedd rá a kupakot.

Este újra etesd meg a kovászt a szokásos módon, majd hagyd pihenni reggelig.

6. nap

Reggel és este ugyanúgy járj el a kovásszal, mint az 5. napon.

7. nap

Reggel etesd meg, majd pihentesd a kovászt a szokásos módon. Este szintén etetés következik azzal a különbséggel, hogy most már a teljes adag kovászhoz kell hozzáadni a lisztet és a langyos vizet. Ehhez azonban célszerű egy nagyobb üvegbe áttenni, hiszen a négyszeresére fog növekedni a kovász másnap reggelre.

150 g kovászhoz, adj 150 g kézmeleg vizet, és 150 g lisztet, majd alaposan dolgozd össze. Ha túlságosan folyékony a massza, adj hozzá annyi lisztet, hogy egy gombóccá álljon össze. Fedd le,és tedd a szokásos meleg helyre.

8. nap

Elkészült a kovász! Ha szeretnél kenyeret sütni vele, már meg is teheted. Csak vegyél ki belőle akkora mennyiséget, amit az adott recept ír. Ha este szeretnéd felhasználni, tegyél át belőle 70 grammot egy üvegbe, adj hozzá 70 g langyos vizet, és 70 g lisztet, keverd össze és fedd le (de ne zárd rá a kupakot). A maradékot zárd le, és tedd át a hűtőszekrénybe. (Hogy hogyan tarthatod életben a kovászt, arról itt olvashatsz bővebben.)

Forrás: csipetkiado.hu

Hogy akadályozd meg, hogy megpenészedjen a kenyér