Gyors karácsonyi desszert: meggyel töltött gesztenyegolyó
Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.
Ha kerülitek a glutént, esetleg laktózérzékeny van a családban, biztosan jól felkészültél már mentes receptekből. De azért karácsonyra mégiscsak jól jön néhány új. Hát még ha olyan egyszerű és könnyen elkészíthető, mint ez a desszert, amit ráadásul sütni sem kell.
Meggyel töltött gesztenyegolyó (gluténmentes, laktózmentes)
Hozzávalók 12 db-hoz:
• 25 dkg gesztenyemassza
• 1 púpos teáskanál kókuszzsír (vagy sótlan vaj)
• 1 evőkanál rum
• 5 dkg meggy
• 5-5 dkg olvasztott ét- és fehér csokoládé
• cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
1. A gesztenyemasszát elővesszük a fagyasztóból és kb. 15 percig hagyjuk kicsit felmelegedni, hogy könnyebben le tudjuk reszelni.
2. Összekeverjük a kókuszzsírral és a rummal lágy, formázható masszává.
3. Közben a meggyet lecsepegtetjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
4. A masszából golyókat formázunk, a közepébe egy-egy szem meggyet nyomunk, majd sütőpapírral bélelt tányérra helyezzük. Kb. 1 óra hosszáig hűtőben dermesztjük.
5. A mázhoz a kétféle csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Vékony sugárban végigcsurgatjuk a golyók tetején először az ét-, majd a fehér csokoládét. Tálalásig hűtőben tartjuk.