Miért az istenek eledele a forró csoki?

Borítókép: Miért az istenek eledele a forró csoki?
Hogyan lett ilyen népszerű a csokoládé és a kakaó?

Amikor Cortés 1519-ben az azték birodalom fővárosába, Tenochtitlánba érkezett, vendéglátói egy különös, keserű itallal kínálták, melyet a szent növényük magvaiból készítettek. Xocolatlnak nevezték, ez a név aztékul keserű vizet jelentett – és zamatán kívül frissítő hatásáért is becsülték: az uralkodó, Moctezuma állítólag napi ötven csészével ivott meg belőle! Az aranycsészékben felszolgált nedű Cortésnek is bejött, és amikor az aztékok ezreinek legyilkolása után visszahajózott Spanyolországba, a rablott kincseken kívül néhány szem kakaóbabot is magával vitt. Az egzotikus nyalánkság édes változata gyorsan meghódította az öreg kontinenst, szenvedélyes rajongója lett Carl von Linné svéd természettudós is, akitől a növény tudományos neve származik. A nagy botanikus a kakaófát Theobroma cacaónak keresztelte el. A theobróma jelentése görögül: az istenek eledele. A kakaóbab keserű összetevőjét így a kémikusok teobrominnak hívják.

Nézd meg ezt a galériát is: