Gombás–húsos pite, a kívül ropogós, belül krémes comfort food
Forrás: pinterest
Angol specialitás, amit az is könnyen elkészíthet, aki nem a „ködös Albionba” született. Ropogósra sült aranybarna tészta és krémes, puha töltelék jellemzi ezt a pitét, amit akár egy nappal sütés előtt is összeállíthatsz.
Itthon nagyon kevés pitét eszünk, azt is többnyire édesen, pedig ez egy remek fogás, amit ebédre vagy vacsorára is érdemes fogyasztani. Eheted az angolokhoz hasonlóan krumplipürével vagy salátával, de önmagában is nagyon finom.
Számtalan sós pitéjük létezik az angoloknak: van, amit csak hússal és van, amit hússal, répával és borsóval, vagy egyéb zöldségekkel töltenek meg. Én most egy igazi őszi, gombás verziót ajánlok neked, ami ráadásul nagyon gyorsan elkészül.
Csirkés pite gombával
Forrás: honestcooking
Hozzávalók
- 3 ek. olaj
- 450 g csirkemell (apróra vágva)
- 1 mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 450 g gomba (szeletelve)
- só, bors
- 30ml fehérbor
- 30 g liszt
- 475 ml tej
- 2 ek. vaj
- 2 csomag leveles tészta
- 1 tojás
Elkészítése
- Egy ek. olajon, 4-5 perc alatt pirítsd meg a feldarabolt csirkemellet, majd vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
- A maradék olajon dinszteld meg a hagymát és fokhagymát, add hozzá a gombát, sózd, borsozd, pirítsd 8-10 percig, majd öntsd fel a borral.
- Keverd csomómentesre a lisztet a tejben, majd öntsd rá a gombára és várd meg, míg besűrűsödik a mártás.
- Keverd hozzá a vajat és a csirkét, majd porciózd a keveréket kisméretű sütőedényekbe.
- Vágj ki a leveles tésztából kicsivel nagyobb lapokat, mint a sütőedények átmérője, fedd levelük a formákat, kend meg a tetejüket tojással és mehetnek is a sütőbe.
- 200 fokon süsd őket 20 percen keresztül vagy amíg aranybarnák nem lesznek.