Omlós tészta a tejszínes-spenótos pitéhez

Borítókép: Omlós tészta a tejszínes-spenótos pitéhez
Az Adventben megjelent pitéhez itt az ígért kiegészítés, a tészta recepje.

Omlós tészta a tejszínes-spenótos pitéhez
Hozzávalók:
20 deka finomliszt
12,5 deka hideg vaj kockákra vágva
1 tojás felverve

4-5 evőkanál jéghideg
víz


Egy késes robotgépben keverd össze a lisztet és a sót a vajjal, amíg morzsaszerű állagot nem kapsz, add hozzá a felvert tojást és addig keverd, amíg a tészta összeáll. Ha túl száraz lenne, adj hozzá 1-1 evőkanál jéghideg vizet, egyszerre mindig csak egy kanállal, nehogy túl nedves tésztát kapj. Vedd ki a gépből, kézzel gyorsan gyúrd kis labdává, amit egy picit lapíts le, csomagold fóliába és legalább fél órára tedd a hűtőbe.

1 adag omlós tészta (receptet lásd fent) • 3 tojás + 1 tojás sárgája • 3 deci tejszín • 3 evőkanál tej • 25 deka fagyasztott spenót • 6 szál csemegehagyma apróra vágva • 10 deka felkockázott, pirított baconszalonna •2,5 deka reszelt zsíros sajt • negyed kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
1. A sütőt melegítsd 180 fokra. 2. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki úgy, hogy egy 23centis tortaformába beleférjen. Tedd aformába, villával szurkáld meg, béleld ki sütőpapírral, és önts rá fél kiló lencsét. 3.10 percig süsd, vedd le róla alencsét és a sütőpapírt, és pár percre tedd vissza asütőbe. 4. A spenótot olvaszd ki, nyomd ki belőle a nedvességet. Egy tálban keverd össze a hozzávalókat, sózd, borsozd, öntsd a tésztára. 30–35 percig süsd.

Megjelent az Éva magazin 2011. Adventi különszámában