Ne kínlódj a sütőtökkel, készítsd el a legkevesebb macerával

sütőtök Forrás: Getty Images
Az őszi-téli időszakban az egyik legjobb dolog, hogy megint lehet sütőtököt enni. Akár önmagában esszük, akár hozzávalóként használjuk fel, majdnem biztos, hogy sütve fogjuk elkészíteni. Most eláruljuk, mi a legegyszerűbb módja.

Te hogy szoktad előkészíteni a sütőtököt a sütéshez? Félbevágod, kimagozod, kockákra vagy szNe kínlódj a sütőtökkel, készítsd el a legkevesebb macerával eletekre vágod? Netán meg is hámozod? Nos, éppen elég egyetlen dolgot csinálni vele – ráadásul úgy lesz a legfinomabb!

Ezt ne tedd:

Teljesen felesleges például meghámoznod. Ha már megsült a tök, könnyedén lehúzhatod a héját.

Ha csak sima sült tököt ennél vagy sütőtökpürére van szükséged egy ételhez, akkor feldarabolni sem kell. Bár a kockákra vagy szeletekre vágott több jobban megbarnul (de könnyebben meg is szenesedik, ha nem figyelsz eléggé), a tököt nem könnyű munka feldarabolni. Az alakja nem is ideális ahhoz, hogy egyforma darabokat vágj belőle, akár kanadait, akár kerek formájút próbálnál nyiszatolni. Bár az utóbbit némileg egyszerűbb szeletekre nyesni, jó, ha tudod, hogy a sütőtök nagyobb darabokban is tökéletesen megsül.

Inkább így csináld:

És hogy mi a teendőd tulajdonképpel a sütőtökkel? Vágd félbe egy méretes vágódeszkán, pont középen, a tetejétől az alja felé haladva. Ehhez a szakácskés lesz az ideális eszköz (de előtte próbáld ki, hogy elég éles-e, erről amúgy sem árt gondoskodni gyökérzöldség szezon előtt):

szakácskés
Forrás: Amazon

Ezután már csak pár percnyi teendőd van a tökkel. Tedd két szép narancssárga belű sütőtökfelet héjas oldalával lefelé egy peremes sütőtálcára vagy tepsire. Masszírozz olívaolajat a sima narancssárga tökhúsba. Tedd a tököt a 175 fokos sütő középső vagy felső polcára. Fajtától függően 30–45 perc kell neki ahhoz, hogy megpuhuljon (akkor jó, ha egy könnyed nyomással belemegy a villa).

sütőtök
Forrás: Pinterest

Ha a tök kihűlt, lehúzhatod a héját, és láthatod, hogy a belseje megőrizte szép, élénk narancssárga színét. Ha a vágott felével lefelé fordítod, most már könnyedén szeletekre vagy más fromára vághatod, de akár ki is kanalazhatod a tökhúst. A magokat is könnyedén kikanalazhatod belőle. Hasonlóan ahhoz, amikor csonttal együtt sütöd meg a csirke-, marha- vagy sertéshúst, a tök is sokkal aromásabb lesz, ha a magokkal együtt sütöd meg.

Innentől kezdve már rajtad áll, hogy fűszerezed és azonnal befalod a sült tököt, vagy készítesz belőle valami finomságot – ehhez ajánlunk is néhány receptet: