A rakott krumplinak létezik néhány kevésbé ismert változata, például:
Forrás: pinterest
A burgonyagratin egy igazi francia klasszikus, ami önmagában és köretként is megállja a helyét, hús vagy hal mellé.
Ropogós sajt, vajpuha burgonya és krémes, fűszeres mártás a gratin alapja, amit aztán a bátrabbak (vagy falánkabbak) még további finomságokkal is dúsíthatnak. A spenót, édeskömény és a bacon például nagyon jól áll ennek a rakott burgonyának, de ha valaki magáért a krumpliért nincs oda, készítheti karfiolból, cukkiniből vagy épp gombából is. Én most az alapreceptet hoztam el neked.
Klasszikus burgonyagratin
Forrás: recipetineats.com
Hozzávalók
- 375 ml tejszín
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 2 ek. vaj (olvasztott)
- 1,25 kg keményítőtartalmú burgonya (Rózsa, Sebago, Desirée)
- 250 g gruyere vagy mozzarella sajt (reszelve)
- 2 tk. friss kakukkfű
- 1 csipet szerecsendió
- só, bors
Elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Pucold meg a burgonyát, majd nagyon vékonyan szeleteld fel – a legjobb, ha mandolint használsz.
- Keverd össze egy tálban a vajat, a tejszínt és a fokhagymát, a felszeletelt burgonya egyharmadát pedig tedd át egy lapos jénaiba.
- Öntsd nyakon a tejszín egyharmadával, majd szórd meg sóval, borssal, friss kakukkfűlevelekkel és a reszelt sajt egynegyedével.
- Ezt ismételd még kétszer, míg el nem fogynak az alapanyagok, végül zárd le egy réteg sajttal.
- Fedd le a jénait egy alufóliával, majd süsd 75 percen keresztül. Ezután vedd le róla a fóliát és süsd így újabb 10-15 percen keresztül, míg szép aranybarna nem lesz.
- Tálalás előtt pihentesd 5 percen keresztül.