Szalonnás-tejszínes rakott krumpli

Borítókép: Szalonnás-tejszínes rakott krumpli
A rakott krumpli egy különleges változatát próbáltuk most ki, és nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel!

A rakott krumpli rengeteg változatát ismerjük, de a többségük tejföllel készül. Most egy tejszínes változatot próbáltunk ki, ráadásul csípőskolbásszal és szalonnával! Nem állítjuk, hogy könnyű eledel, de rendkívül finom és viszonylag gyorsan elkészül. Íme a recept:

Elkészítési idő: 60 perc
4 személyre
Szalonnás-tejszínes rakott krumpli
Hozzávalók
  • 1 kg burgonya
  • Tóalmási füstölt kolozsvári szalonna (vékonyra szeletelve)
  • Tóalmási csípőskolbász
  • 3 dl főzőtejszín
  • 3 dl tejföl
  • 5 db főtt tojás
  • 20 dkg edami sajt
  • só (ízlés szerint)
  • fehér bors (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
1. lépés
A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, hagyjuk kihűlni.
2. lépés
A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat is megfőzzük, megpucoljuk, szeleteljük.
3. lépés
2 dl tejfölbe belekeverjük a tejszínt, sót, fehérborsot, kakukkfüvet.
4. lépés
A burgonyát felkarikázzuk, és óvatosan belekeverjük a tejfölös masszába. Egy magasabb falú tepsibe rétegezzük. Alulra a burgonya felét, erre rákarikázzuk a tojást, majd következik a kolbász, és a szalonna, végül a burgonya másik fele. A tetejét megkenjük a maradék tejszínes tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal.
5. lépés
160 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.