Ilyen fantasztikus módon hat az elménkre a zene: még a fájdalmat is elviselhetőbbé teszi!

Borítókép: Ilyen fantasztikus módon hat az elménkre a zene: még a fájdalmat is elviselhetőbbé teszi! Forrás: pexels/cottonbro studio
Tegye fel a kezét, aki nem szeret zenét hallgatni! Csodálkoznék, ha túl sokan lennének. A zenehallgatás vagy akár az aktív zenélés maga – nem meglepő módon – nem hagyja érintetlenül agyunk különböző tartományait, és csodálatos hatással van értelmi-érzelmi világunkra.

Történelem és Mozart-hatás

Már a sámánok és a táltosok is felismerték, hogy a zenével (énekkel, dobokkal, sípokkal) az ember akár meg is gyógyítható. Az emberiség egész történelme során használta a ritmust és a dallamokat gyógyító eszközként az ókori görögöktől a középkori udvarokon át egészen a modern társadalmakig, hiszen felszabadító, ellazító vagy akár lelkesítő és felpörgető jellemzője lelkünkre és testünkre is alapvető hatást gyakorol. A zene befolyásolással bír viselkedésünkre és idegrendszerünkre, érzelmeket, örömöt, katarzist vált ki belőlünk, nem véletlen tehát, hogy számos tanulmány szorgalmazza a gyerekek zeneoktatását egészen kiskortól kezdve, illetve a zenét gyakran használják terápiás céllal is.

Az 1990-es években született meg az ún. Mozart-hatás nevű kifejezés, amely elmélet szerint a nagy osztrák zeneművész alkotásai fokozzák az agyi aktivitást, és jelentősen előremozdíthatják az intellektuális fejlődésünket. Azóta kiderült, hogy nemcsak Mozart zenéje, hanem általában a muzsika az, legyen szó sanzonokról, menüettről vagy heavy metalról, ami növeli - többek között - a tanulási képességeket, és jobb iskolai teljesítményre ösztönöz. Ezenkívül fejleszti a figyelmet, a koncentrációs képességeket, tágíthatja a fájdalomküszöböt, elősegíti a nyelvi és olvasási készségeket, és jelentősen javítja a kedélyállapotot, időskorban is.

Forrás: pexels/Anastasia Shuraeva

Zene az, amin felnőttünk

Kiminobu Sugaya idegtudós és Ayako Yonetani világhírű hegedűművész 2006 óta tartja a "Zene és az agy" című kurzusát a Közép-Floridai Egyetemen. A két tudós elsősorban azt vizsgálja, hogyan hat a zene az agyműködésre és az emberi viselkedésre, mennyire befolyásolja többek között a stresszt, a fájdalmat és képes-e csökkenteni a depresszió tüneteit. Sugaya és Yonetani azt tanítják, hogy a zene nemcsak az átlagemberek, hanem a súlyos neurodegeneratív betegségekben, például az Alzheimer- és a Parkinson-kórban szenvedők számára is pozitív hatással bír.

"Általában a kései stádiumban lévő Alzheimer-kóros betegek nem reagálnak semmire." - mondta Sugaya. "De amint felrakjuk a fejhallgatót, amely [a kedvenc] zenéjüket játssza, a szemük felragyog. Elkezdenek mozogni és néha énekelni. A hatás talán 10 percig tart, még azután is, hogy kikapcsolod a zenét."

Sugaya és Yonetani szerint a Mozart-hatás elmélete nem feltétlenül igaz, a legújabb vizsgálataik alapján ugyanis azt találták, hogy a demenciában szenvedő emberek jobban reagálnak arra a zenére, amelyen felnőttek. "Ha valakinek a kedvenc zenéjét játsszuk, az agy különböző részei felgyulladnak" - magyarázza Sugaya. "Ez azt jelenti, hogy a zenéhez kapcsolódó emlékek érzelmi emlékek soha nem halványulnak el - még az Alzheimer-kóros betegeknél sem".

Forrás

Forrás: pexels/Ashutosh Sonwani

Egy zenész szenvedélye

Puskás Tibor 10 éves kora óta dobol, 14 évesen volt az első fellépése. Több bandában is zenél, jelenleg a Nulladik Változat, a Tegnapután és az Újhold csapatát erősíti.

„A zene mindenekelőtt szocializál. – meséli több mint negyven éves színpadi és stúdiótapasztalat után. – Együtt kell működnöm másokkal egy közös aurában vagy folyamban, és ez kiléptet a szokásos énemből, illetve lebontja a korlátaimat. Win-win játékra nevel, hiszen akkor jó, ha mindenki nyer: a zenész, a közönség, a technika, mindenki. Ezenkívül a zenélés értékrendet ad: ha te magad is hangszert veszel a kezedbe, megtanulod értékelni az igazi zenéket, és persze felismered a gagyit, bármilyen tökéletes a díszítés. A zene és annak hallgatása minőségi elfoglaltságot, komoly szellemi munkát ad, ami ráadásul csupa élvezet. Megtanít céltudatosan tevékenykedni, hogyan kell lassan, apránként célt érni különböző dolgokban, akár az életben is. Megtanít projektben gondolkozni, hiszen a munkádnak célja, kezdete és végpontja van - pl. egy nagylemez esetében. Nem baj, utána jön a következő projekt, tehát megtanít kivárni is - amíg a következő, még nagyobb bumm előkerül.”

Galériánkban olyan zenéket hallgathatsz, amiknek klasszikus zenei alapjuk van!